Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatna w smaku wędlina z drobiu, szynki i pistacji
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29319
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2786
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 156
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18691
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 727
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29319
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2786
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 156
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18691
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 727
Składniki
filety z kurczaka kroimy na małe kawałki, wkładamy do blendera, dodajemy sól oraz pieprz i miksujemy dokładnie na gładką masę, potem dodajemy śmietankę i miksujemy jeszcze chwilę (do uzyskania jednolitej masy)
obrane orzeszki prażymy przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni, lekko zrumienione przekładamy do masy z kurczaka
szynkę kroimy w dużą kostkę (1-2 cm), dokładamy do masy drobiowej, dodajemy peklosól i całość dokładnie mieszamy
do szynkowaru wkładamy foliową torebkę, a do niej przekładamy masę dokładnie ją ubijając, zawijamy torebkę, zamykamy szynkowar i całość wkładamy do lodówki na 24 godziny
w garnku podgrzewamy wodę (jej poziom musi być wyższy od poziomu mięsa w szynkowarze) do 80-85 st. C, wkładamy szynkowar i gotujemy ok. 2 godziny, pilnując cały czas aby temperatura wody nie przekroczyła 85 st. C, a temperatura wewnątrz szynkowara osiągnęła 70 st. C
po ugotowaniu wyciągamy szynkowar do wystudzenia, a potem wkładamy go do lodówki na 12 godzin, gotową wędlinę wyciągamy z woreczka, no i gotowe, smacznego ;-)