Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letni deser lodowy pochodzący z Włoch. mocno truskawkowy. Nie oderwiecie się od niego. Jest przepyszny. Chrupiące orzechy, sos truskawkowy. Czy może być coś lepszego.
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 67
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 499
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 104
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 67
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 499
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 104
Składniki
Truskawki obieram. Kilka zostawiam do dekoracji. Kroję na ćwiartki i przekładam do garnka, wsypuję cukier kokosowy, dodaję sok z cytryny, sos balsamico. Gotuję na wolnym ogniu aż się rozpadną, i sos zredukuje. Zostawiam do ostygnięcia. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier puder. Miskę ustawiam nad garnkiem z wodą. Jajka ubijam na parze mikserem. Uważać żeby masa się nie ścięła. Ogień pod garnkiem nie za duży. Jak jajka będą dobrze ubite na puch, zestawiam miskę z garnka i ubijam jeszcze chwile aż masa ostygnie. Śmietanę i mascarpone schłodzone ubijam mikserem. Wlewam masę jajeczną cienkim strumieniem i mieszam mikserem. Wlewam mus truskawkowy ale nie cały. Zostawiam trzy łyżki do dekoracji. Wlewam likier, mieszam już łyżką. Dodaję orzechy, pistacje, pestki dyni i mieszam. Formę o wymiarach 23x10 cm wykładam całą folią spożywczą. Wylewam masę. Wstawiam do zamrażalnika na noc. Przed podaniem wyjmuję 30minut wcześniej z zamrażalnika. Dekoruję truskawkami, sosem, pistacjami.