Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-06-2017
Risotto to pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Kremowa i kleista konsystencja oraz wyrazisty smak każdego ziarenka, cudownie rozpieszcza nasze kubki smakowe. Dzisiaj zapraszam na szafranowe risotto z dodatkiem pistacji oraz świeżej rukoli. Całość jest finezyjna i bardzo aromatyczna, przeplata słodycz z subtelną nutką kwaskowości. Smacznie polecam :)
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3036
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 146
czyli wspomnienie greckich wakacji
Odsłon: 1187
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3036
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 146
czyli wspomnienie greckich wakacji
Odsłon: 1187
Składniki
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na maśle, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem (około 3 szklanki na 1 szklankę ryżu), pamiętając o mieszaniu. W międzyczasie dodajemy szczyptę szafranu, a pod sam koniec rukolę zmiksowaną z oliwą z oliwek. Gdy ryż będzie miał już odpowiednią konsystencję, doprawiamy go solą i kolorowym pieprzem, dodajemy parmezan, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Gotowe risotto wykładamy na talerze i podajemy z listkiem rukoli oraz pistacjami.
Życzę smacznego! :)