Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-06-2017
Risotto to pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Kremowa i kleista konsystencja oraz wyrazisty smak każdego ziarenka, cudownie rozpieszcza nasze kubki smakowe. Dzisiaj zapraszam na szafranowe risotto z dodatkiem pistacji oraz świeżej rukoli. Całość jest finezyjna i bardzo aromatyczna, przeplata słodycz z subtelną nutką kwaskowości. Smacznie polecam :)
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1291
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1730
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 125
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 530
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1291
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1730
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 125
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 530
Składniki
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na maśle, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem (około 3 szklanki na 1 szklankę ryżu), pamiętając o mieszaniu. W międzyczasie dodajemy szczyptę szafranu, a pod sam koniec rukolę zmiksowaną z oliwą z oliwek. Gdy ryż będzie miał już odpowiednią konsystencję, doprawiamy go solą i kolorowym pieprzem, dodajemy parmezan, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Gotowe risotto wykładamy na talerze i podajemy z listkiem rukoli oraz pistacjami.
Życzę smacznego! :)