Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fantastyczna i kolorowa sałatka z dużą ilością warzyw. Zachęcam do wypróbowania ;)
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 2626
Jeśli szukasz przepisu, który połączy smak soczystego mięsa, aromatycznych zi...
Odsłon: 675
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 1996
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 2626
Jeśli szukasz przepisu, który połączy smak soczystego mięsa, aromatycznych zi...
Odsłon: 675
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 1996
Składniki
Buraki dokładnie myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180°C do miękkości przez około godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je i kroimy na plasterki.
Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki. Smażymy je na rozgrzanej patelce grillowej, delikatnie skropionej olejem. Warzywa mają się ładnie podpiec. Gotowe przekładamy na talerz i pozostawiamy do wystudzenia.
Pomidora i mozzarellę również kroimy w plasterki.
Bazylię, czosnek, ser, sól i orzechy umieszczamy w blenderze lub moździerzu. Dokładnie rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy odpowiednią gęstość.
Na talerzu układamy warzywa na przemian, u mnie: cukinia, pomidor bakłażan, burak i mozzarella. Przed podaniem skrapiamy je oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie polewamy pesto i obsypujemy posiekanymi pistacjami. Smacznego