Fast-food? Nie, Slow Food.

Slow Food nie ma nic wspólnego z opieszałą obsługą w barze z hamburgerami, mimo, że McDondald's miał swój udział w narodzinach tego pojęcia.

Fot. 123RF/Picsel

Carlo Petrini, w odpowiedzi na wkroczenie amerykańskiej sieci barów szybkiej obsługi do zabytkowej dzielnicy Rzymu, w 1986 roku powołał do życia ruch społeczny Slow Food. Oficjalnie zarejestrowany w 1989 roku w Paryżu, stał się międzynarodowym ruchem dla obrony prawa do smaku.

Ruch powstał jako alternatywa wobec pędzącego świata. Maszynie, symbolowi cywilizacji przemysłowej, Slow Food przeciwstawia symbol ślimaka. Jak czytamy w manifeście: "odpowiednie dawkowanie pewnej zmysłowej przyjemności i powolne, długotrwałe zadowolenie mogą ochronić nas przed zaraźliwą wielością mylącą szaleństwo z wydajnością". Pierwszym krokiem ku temu ma być spotkanie przy stole ze slow-foodem, czyli odkrywanie na nowo uroków kuchni regionalnej.

Poza promowaniem kuchni regionalnej na uwagę zasługują takie inicjatywy jak Stoły Przyjaźni oraz Arka Smaku. Stoły Przyjaźni to pomoc charytatywna niesiona w rejony byłej Jugosławii, czy Brazylii. Arka Smaku zaś, to próba "odzyskania naszej coraz bardziej zagrożonej bio-różnorodności". Ten potężny projekt ma na celu skatalogowanie produktów, potraw i zwierząt, które są zagrożone kompletnym zanikiem. To także wsparcie medialne oraz finansowe udzielane przedsiębiorcom szczególnie troszczącym się o dobro kuchni regionalnej.

Do Polski Slow Food zawitał w 2002 roku. Obecnie ruch liczy sobie około 130 członków zrzeszonych w trzech oddziałach - conviviach - w Krakowie, Warszawie i Łodzi. Ruch roztacza opiekę nad takimi produktami jak tradycyjne góralskie sery, wędliny, soki owocowe czy piwa z lokalnych browarów.

Bartosz Rumieńczyk

źródła:
Slowfood.pl
wikipedia.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 139

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 66

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1