Ewa_Gotuje

Gdzie wyrzucać mięso surowe?

Segregujesz odpady, jednak nie raz i nie dwa zdarza ci się zdenerwować się na sąsiadów, którzy wyrzucają śmieci do nieodpowiednich kontenerów? Jedną z przyczyn może być oczywiście lenistwo, jednak często jest to po prostu brak wiedzy. W poniższym artykule podpowiemy ci, gdzie wyrzucać surowe mięso.

Gdzie wyrzucać mięso surowe? | Fot.123RF/Picsel

Chociaż tak wiele mówi się o racjonalnych zakupach oraz niewyrzucaniu żywności, każdemu czasem zdarza się kupić artykuł spożywczy, którego nie zdążymy zjeść przed terminem przydatności do spożycia. Wówczas należy go odpowiednio zutylizować. Czy wiesz, gdzie wyrzucać mięso surowe? Nie powinno się wrzucać go bezpośrednio do kosza. Sprawdź, jak robić to prawidłowo. 

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać ryby i resztki ryb?

Gdzie wyrzucać mięso surowe? 

Surowe mięso to jeden z najpowszechniejszych odpadów organicznych, jaki ląduje w naszych śmietnikach. Wiele osób intuicyjnie wybiera w tym wypadku kontener z napisem BIO, jednak jest to jeden z najczęściej popełnianych błędów podczas segregacji śmieci. Dlaczego? Okazuje się, że zawartość brązowego pojemnika przeznaczona jest do wytwarzania kompostu, co oznacza, że wyrzucanie do niego jedzenia podlega ściśle określonym zasadom. Na liście zakazanych pokarmów znajduje się tłuszcz, nabiał oraz właśnie surowe mięso. Gdzie zatem je umieścić?

Za każdym razem, gdy będziesz pozbywać się surowego mięsa, wybieraj kosz na nieczystości niesegregowane. Podczas omawiania jego tematu, warto również wspomnieć o tym, że resztki jedzenia zawierające produkty pochodzenia zwierzęcego lub tłuszcz powinny trafić do śmieci zmieszanych. Niekiedy dużą zagwozdką jest również to, co zrobić z opakowaniami, które miały styczność z surowym mięsem, np. tymi po mielonej wołowinie, kaczych serduszkach czy udkach z kurczaka. Otóż – podobnie jak w przypadku mięsa – powinny one trafić do kontenera przeznaczonego na frakcję zmieszaną. Co dalej dzieje się z opakowaniami tego typu? Trafiają one w jedno z dwóch miejsc, czyli do instalacji mechaniczno-biologicznego przetwarzania odpadów (MBP) lub spalarni, gdzie są dalej przekształcane w energię. 

Źródło: Smaker.pl, lublin.eu, odpady.net.pl, naszesmieci.mos.gov.pl, www.teraz-srodowisko.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
20
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 670

30 min
10

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0