Ryby są świetnym źródłem białka, witaminy D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Dlatego powinny pojawiać się w naszym jadłospisie jak najczęściej. Niestety ich przygotowanie nastręcza sporo problemów. Podczas smażenia może wydobyć się nieprzyjemny zapach. Dodatkowo po skończonym gotowaniu, musimy pozbyć się rybnych skór i ości. Sprawdź, gdzie wyrzucać ryby i resztki ryb, aby robić to prawidłowo.
Sprawdź także: Gdzie wyrzucać resztki mięsa gotowanego, pieczonego?
Gdzie wyrzucać ryby i resztki ryb?
Według danych GUS przeciętny Polak wytwarza w ciągu roku ponad 350 kg odpadów komunalnych. Najwięcej śmieci ląduje w naszych koszach pod koniec roku, a dokładnie w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Jak nietrudno się domyślić, do pojemników na odpady trafiają wręcz hurtowe ilości jedzenia, a wśród nich ryby i ich resztki. Ryba po grecku, śledzie czy karp smażony lub w galarecie to nieodłączne elementy każdego świątecznego menu. I choć smakują one wybornie, problem pojawia się w momencie, gdy tygodniami zalegają w lodówce i nadchodzi czas jej opróżniania. I tutaj pojawia się pytanie: gdzie należy je wyrzucić? Okazuje się, że nie jest to tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.
Wiele osób umieszcza ryby i ich resztki w kuble na bioodpady, co jest dużym błędem. Dlaczego? Ponieważ powinny znaleźć się w nim jedynie odpady pochodzenia roślinnego, do których wspomniane składniki zdecydowanie nie należą. Warto sobie zapamiętać, że mięso ryb oraz ich pozostałości w postaci ości, ogonów, głów czy skóry należy wrzucać do pojemnika na odpady zmieszane. Handlujesz rybami lub przyrządzasz z nich posiłki w swojej restauracji? Jeśli zdążyły się one przeterminować lub zepsuć, obowiązują cię specjalne procedury. W takiej sytuacji powinny one trafić do zabezpieczonego i odpowiednio oznaczonego kubła, a następnie zostać przekazane firmie zajmującej się ich utylizacją, wpisanej do rejestru prowadzonego przez inspekcję sanitarną.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »
Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »
Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »