Gdzie wyrzucać ryby i resztki ryb?

Usmażyłeś łososia na patelni, a może przygotowałeś pstrąga pieczonego w całości w piekarniku? Po pysznym posiłku pozostały skóra oraz ości i nie wiesz, w jaki sposób prawidłowo się ich pozbyć? Okazuje się bowiem, że nie wystarczy po prostu wyrzucić ich do śmieci. W poniższym artykule sprawdzimy, gdzie wyrzucać ryby i resztki ryb.

Sposoby na utylizacje resztek ryb | Fot.123RF/Picsel

Ryby są świetnym źródłem białka, witaminy D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Dlatego powinny pojawiać się w naszym jadłospisie jak najczęściej. Niestety ich przygotowanie nastręcza sporo problemów. Podczas smażenia może wydobyć się nieprzyjemny zapach. Dodatkowo po skończonym gotowaniu, musimy pozbyć się rybnych skór i ości. Sprawdź, gdzie wyrzucać ryby i resztki ryb, aby robić to prawidłowo. 

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać resztki mięsa gotowanego, pieczonego?

Gdzie wyrzucać ryby i resztki ryb?

Według danych GUS przeciętny Polak wytwarza w ciągu roku ponad 350 kg odpadów komunalnych. Najwięcej śmieci ląduje w naszych koszach pod koniec roku, a dokładnie w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Jak nietrudno się domyślić, do pojemników na odpady trafiają wręcz hurtowe ilości jedzenia, a wśród nich ryby i ich resztki. Ryba po grecku, śledzie czy karp smażony lub w galarecie to nieodłączne elementy każdego świątecznego menu. I choć smakują one wybornie, problem pojawia się w momencie, gdy tygodniami zalegają w lodówce i nadchodzi czas jej opróżniania. I tutaj pojawia się pytanie: gdzie należy je wyrzucić? Okazuje się, że nie jest to tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.  

Wiele osób umieszcza ryby i ich resztki w kuble na bioodpady, co jest dużym błędem. Dlaczego? Ponieważ powinny znaleźć się w nim jedynie odpady pochodzenia roślinnego, do których wspomniane składniki zdecydowanie nie należą. Warto sobie zapamiętać, że mięso ryb oraz ich pozostałości w postaci ości, ogonów, głów czy skóry należy wrzucać do pojemnika na odpady zmieszane. Handlujesz rybami lub przyrządzasz z nich posiłki w swojej restauracji? Jeśli zdążyły się one przeterminować lub zepsuć, obowiązują cię specjalne procedury. W takiej sytuacji powinny one trafić do zabezpieczonego i odpowiednio oznaczonego kubła, a następnie zostać przekazane firmie zajmującej się ich utylizacją, wpisanej do rejestru prowadzonego przez inspekcję sanitarną. 

Źródło: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »

Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »

Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne kopytka

kopytka to coś pysznego obiadu- proste domowe kopytka.

Odsłon: 71601

30 min
139
30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dieta na mocne kości. Co jeść, a czego unikać?

Mocne kości to bardzo ważny wyznacznik ludzkiego zdrowia. Aby utrzymać je w dobrej kondycji przez całe nasze życie, powinniśmy zadbać o kilka kwest...

2
Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

3
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6