GIS ostrzega! Wykryto bakterie Salmonelli w partii popularnego produktu

W partii tatara wołowego, który trafił na półki jednego z popularnych supermarketów wykryto obecność pałeczek Salmonella spp. Podjęto działanie mające na celu wycofanie produktu ze sprzedaży. Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega, aby absolutnie nie spożywać skażonego mięsa. Czym grozi choroba zwana salmonellozą?

Dlaczego bakterie Salmonelli są groźne? | Fot.123RF/Picse/ lwww.gov.pl/web//ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Pałeczki Salmonelli spp. obecne w jedzeniu mogą prowadzić do rozwoju choroby zwanej salmonellozą. Początkowo objawia się ona podobnie jak zatrucie pokarmowe, występują nudności, wymioty, ból brzucha i biegunka. Mogą pojawić się również dreszcze i gorączka. Do zakażenia bakterią najczęściej dochodzi w okresie letnim, po spożyciu produktów pochodzenia zwierzęcego, np. mięsa, jaj czy mleka, słodyczy takich jak torty czy lody, a także skażonej wody.

Objawy mogą wystąpić już po ośmiu godzinach od zjedzenia zakażonej żywności, najczęściej pierwszy symptomy obserwuje się jednak po 18 do 24 godzin. Aby zapobiec salmonellozie, należy przestrzegać higieny przed, w czasie i po posiłku, często myć ręce oraz jedzenie przed spożyciem, poddawać żywność odpowiedniej obróbce termicznej, oraz przechowywać żywność w niskiej temperaturze. 

Sprawdź także: GIS ostrzega: z tym jedzeniem uważaj w upały. To może się źle skończyć

Groźne bakterie Salmonelli w tatarze wołowym 

Bakterie Salmonella spp. wykryto w jednej partii produktu pod nazwą Tatar wołowy Auchan, 200 g, numer partii to: 2293008, termin przydatności do spożycia: 30.08.2023. Wszystkich konsumentów, którzy zakupili zakażone pałeczkami Salmonelli mięso przestrzega się przed jego spożywaniem. GIS apeluje, aby osoby, które zjadły skażony produkt jak najszybciej skonsultowały się z lekarzem. 

Po otrzymaniu zgłoszenia o nieprawidłowym stanie produktu, producent oraz sieć sklepów go sprzedających, wszczęły działania, których celem było wycofanie żywności skażonej bakteriami ze sprzedaży oraz utylizacja partii produktu zagrażającej zdrowiu konsumentów. 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 981

15 min
25
60 min
9
60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

7
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7