Ewa_Gotuje

Gorzkie ogórki zepsują mizerię. Co zrobić, żeby surówka znów smakowała tak, jak u babci?

Doskonale smakuje do kotletów schabowych oraz sadzonego jajka z ziemniaczkami. Mizeria to jedna z ulubionych obiadowych sałatek Polaków. Jest pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu. Czasem jednak może wyjść cierpka, a winowajcą są zazwyczaj ogórki. Sprawdź, co zrobić, żeby mizeria nie była gorzka.

Dlaczego mizeria jest gorzka? | Fot.123RF/Picsel

Sprawdź także:

Warto włączyć zielone ogórki do swojego jadłospisu. Warzywa te doskonale sprawdzą się na diecie odchudzającej, są orzeźwiające, świetnie nawadniają oraz zawierają sporo witaminę C, witaminy z grupy B, a także substancje mineralne, takie jak potas, wapń, magnez, fosfor czy żelazo. Pomagają również usunąć nadmiar wody z organizmu, dzięki czemu łagodzą opuchliznę oraz obrzęki. Mają działanie moczopędne oraz pomagają odkwasić. Ogórki są bardzo zdrowe, dlatego warto jeść je nawet codziennie. Szczególnie dobrze smakują w naszej, polskiej mizerii. Czy wiesz jednak, jak ją przygotować, aby nie była gorzka? 

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Za gorzkawy posmak ogórków odpowiada substancja zwana kukurbitacyną, najwięcej znajduję się jej pod skórką. Nieprzyjemną goryczkę można spotkać najczęściej w ogórkach gruntowych, związane jest to z ich sposobem uprawiania, dlatego do mizerii możesz wybrać inne rodzaje ogórków, np. te zielone, długie. Co zrobić, aby ogórki nie były gorzkie? Wystarczy obrać je od odpowiedniej strony, czyli tej jaśniejsze, w ten sposób nie rozprowadzimy kukurbitacyny po całym warzywie. Dodatkowo podczas obierania, po zdjęciu każdego kawałka skórki, nóż lub obieraczkę możesz wypłukać pod bieżącą wodą. Warto również na samym początku odciąć ciemniejszą końcówkę ogórka.

Sprawdź także: Najwyższy czas włączyć je do diety. Zapobiegają cukrzycy, wysokiemu ciśnieniu, niezastąpione przy odchudzaniu

Mizeria - przepis babci

Jak zrobić mizerię? Sałatka ta jest bardzo prosta, oczywiście będziesz potrzebować do niej ogórków. Niektórzy dodają do niej jogurt, jednak w klasycznym przepisie naszych babć, zawsze musiała znaleźć się śmietana.

Składniki

  • pół kg ogórków,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • garść świeżego koperku,
  • odrobina soku z cytryny,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz.
Zacznij od umycia i obrania ogórków, następnie zetrzyj je na tarce. Możesz poszatkować je w drobne plasterki lub zetrzeć na najmniejszych oczkach. Następnie odciśnij z nich nadmiar wody. Dodaj śmietanę, odrobinę soku z cytryny oraz cukier. Dodaj drobno pokrojony koperek, dopraw solą i pieprzem. 
Sprawdź też, w jaki sposób mizerię przygotowują nasi użytkownicy:

1. Domowa mizeria

 Domowa mizeria Zobacz przepis

Domowa mizeria / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Mizeria z dymką

 Mizeria z dymką Zobacz przepis

Mizeria z dymką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pyszna mizeria

 Pyszna mizeria Zobacz przepis

Pyszna mizeria / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Klasyczna mizeria

 Klasyczna mizeria Zobacz przepis

Klasyczna mizeria / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Mizeria z koperki

 Mizeria z koperki Zobacz przepis

Mizeria z koperki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
14
Desery Deser z ricottą i truskawkami

Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...

Odsłon: 1629

15 min
7
>60 min
11
Dania główne Pieróg tatarski

Będąc na Podlasiu jedliśmy tatarskie pierogi jeczpomaki. Spróbowałam odtworzy...

Odsłon: 9530

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

3
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

6
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10