Dania jednogarnkowe

Jest niskokaloryczny, potrafi dodać świeżości niejednemu daniu, a w wersji kiszonej jest prawdziwym zbawieniem dla jelit. Mowa oczywiście o ogórku, na który już niebawem rozpocznie się sezon. Dziś przyjrzymy się bliżej ogórkom zielonym, sprawdzimy, jakie mają wartości odżywcze, właściwości zdrowotne oraz, dlaczego warto je jeść.

Jakie właściwości zdrowotne mają ogórki zielone? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zielony ogórek to jedno z tych warzyw, które najczęściej kojarzą nam się z dietą redukcyjną. I słusznie, świetnie sprawdzi się podczas odchudzania, jednak odpowiednio przyrządzony może zyskać ciekawe walory smakowe, a dania z niego przygotowane na pewno nie będą mdłe i nudne. Jak jeść ogórki zielone? Oczywiście możemy dodać je do sałatki, położyć na kanapkach lub zrobić z nich mizerię. Jednak zastosowanie ogórka zielonego w kuchni jest dużo szersze. Sprawdź, dlaczego warto jeść ogórki zielone oraz jakie pyszne przepisy można z nich wyczarować. 

Sprawdź także: Jaką wodą zalewać ogórki - zimną czy ciepłą?

Ogórek zielony – wartości odżywcze

Warzywa te przede wszystkim składają się z wody, która stanowi ponad 90 proc. ich masy, dzięki czemu jedzenie ogórków zielonych jest świetnym sposobem na nawodnienie organizmu. Warto włączyć je do diety w szczególności latem, kiedy temperatura idzie w górę, a my jesteśmy bardziej narażeni na odwodnienie. W składzie ogórków zielonych znajduje się także witamina A, te z grupy B, C, E i K, a także substancje mineralne, takie jak magnez, wapń, fosfor, potas czy żelazo. Są także źródłem substancji zwanych flawonoidami i lignanami, które mają właściwości antyoksydacyjne. Ogórek zielony to jedno z tych warzyw, które na diecie możesz jeść w niemal nieograniczonych ilościach, w 100 g znajduje się tylko 14 kcal. 

Ogórek zielony – właściwości zdrowotne

Jakie właściwości zdrowotne mają ogórki zielone? Oprócz tego, że świetnie nawadniają, mają także właściwości przeciwzapalne. Zawierają także antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także opóźniają procesy starzenia oraz działają antynowotworowo, pomagają chronić organizm przed rakiem jajników czy piersi.

Co ciekawe, zawarty w ogórkach chlorofil ma właściwości oczyszczające organizm. Zielone ogórki wspierają usuwanie toksyn, przyspieszają metabolizm, a także odkwaszają organizm. Działają moczopędnie, wspierają usuwanie nadmiaru wody z organizmu, dzięki czemu pomagają się pozbyć opuchlizny i obrzęków. Wpływają także na zachowanie pięknej i zdrowej cery, a także pomagają usuwać zmęczenie. Jedzenie ogórka zielonego to również skuteczny sposób na pozbycie się nieświeżego oddechu.

Dlaczego warto jeść ogórki zielone?

Ogórki powinny znaleźć się w diecie osób, które zmagają się ze zgagą, ponieważ pomagają redukować zwiększoną ilość kwasu w żołądku. Jeżeli borykasz się z cukrzycą lub insulinoopornością, również bez problemu możesz jeść ogórki. Mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Dodatkowo niska zawartość kalorii sprawia, że warzywa te są idealne na diecie redukcyjnej. 

Dzięki zawartości potasu korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, chronią organizm przed chorobami serca. Jeżeli borykasz się z wysokim ciśnieniem krwi, również możesz sięgnąć po zielone ogórki, pomagają one regulować jego prawidłowy poziom. W ogórkach zielonych znajduje się także błonnik pokarmowy, który wraz z dużą ilością wody świetnie wpływa na pracę jelit, a także pomaga pozbyć się zaparć. 

Ogórek zielony – przeciwwskazania

Warto pamiętać również o tym, że jedzenie ogórków może być niewskazane dla osób, u których występuje alergia pokarmowa na seler. Często mówi się także o tym, aby nie łączyć pomidorów z ogórkami, ponieważ zawiera askorbinazę enzym, który utlenia witaminę C. Jeżeli w twojej sałatce znajdą się zarówno ogórki, jak i pomidory, nie panikuj. W odpowiednio zbilansowanej diecie, bogatej w warzywa i owoce, takie połączenie stosowane raz na jakiś czas nie będzie miało większego negatywnego wpływu na zdrowie. Co więcej, można skropić warzywa sokiem z cytryny, którego kwaśne pH działanie neutralizujące na enzym. 

Ogórek zielony – zastosowanie w kuchni

Jak wykorzystać ogórka zielonego w kuchni? Przede wszystkim można dodać go do niemal każdej sałatki lub wytrawnej kanapki. Świetnie będzie smakować w klasycznej, polskiej mizerii, a także w greckich tzatzikach. Jeżeli podczas wieczornego oglądania filmów lubisz coś przekąsić, idealnym rozwiązaniem będą ogórki zielone pokrojone w słupki podane wraz z humusem lub ziołowo-jogurtowym sosem. Pysznie będzie smakował również dodany do wiosennego twarożku. 

Z ogórków zielonych można także przyrządzić pyszny i orzeźwiający chłodnik. Innym sposobem na ochłodę w słoneczne dni, jest dodanie plasterków ogórka do wody, idealnie komponować będzie się z cytryną oraz listkami świeżej mięty.

Z ogórków pociętych na podłużne paski możesz również wyczarować pyszne roladki, które świetnie sprawdzą się, na każdej imprezie. Do środka możesz zapakować np. wędzonego łososia, serek śmietankowy i koperek. 

Sprawdź, jakie dania z ogórkiem zielonym przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Sałatka " Zielony ogórek"

 Sałatka " Zielony ogórek" Zobacz przepis

Sałatka " Zielony ogórek" / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ogórek, pieczarki i spółka

 Ogórek, pieczarki i spółka Zobacz przepis

Ogórek, pieczarki i spółka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zrolowany ogórek z twarożkiem i makrelą

 Zrolowany ogórek z twarożkiem i makrelą Zobacz przepis

Zrolowany ogórek z twarożkiem i makrelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Lemoniada z ogórkiem zielonym, cytryną i miętą

 Lemoniada z ogórkiem zielonym, cytryną i miętą Zobacz przepis

Lemoniada z ogórkiem zielonym, cytryną i miętą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka makaronowa z szynką i ogórkiem zielonym

 Sałatka makaronowa z szynką i ogórkiem zielonym Zobacz przepis

Sałatka makaronowa z szynką i ogórkiem zielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Twarożek z ogórkiem

 Twarożek z ogórkiem Zobacz przepis

Twarożek z ogórkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zielona sałata z ogórkiem

 Zielona sałata z ogórkiem Zobacz przepis

Zielona sałata z ogórkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka z quinoa i ogórkiem

 Sałatka z quinoa i ogórkiem Zobacz przepis

Sałatka z quinoa i ogórkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Tzatziki

 Tzatziki Zobacz przepis

Tzatziki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Mizeria

 Mizeria Zobacz przepis

Mizeria / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Abdoogh Khiar. Chłodnik z ogórkiem, orzechami i rodzynkami z Iranu

 Abdoogh Khiar. Chłodnik z ogórkiem, orzechami i rodzynkami z Iranu Zobacz przepis

Abdoogh Khiar. Chłodnik z ogórkiem, orzechami i rodzynkami z Iranu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kluski śląskie bez jajka

Kluski przygotowane według przepisu Smaker. Oto link do przwepisu - https:/...

Odsłon: 130

30 min
3
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 86

30 min
2
Dania główne knedle

Uwielbiam przełamywać się i robić dania, które raczej zna się z mrożonek lub...

Odsłon: 209

60 min
4
Ciasta Biszkopt kakaowy.

Puszysty, bardzo delikatny biszkopt kakaowy zrobiony z 5 składników.

Odsłon: 136

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

0
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

3
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8