Do góry

Sałatki Przepis na:

Zielona sałata z ogórkiem

Zielona sałata z ogórkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 1052

Dodano:

Odsłon: 4491

Sałata masłowa to moja ulubiona o tej porze roku. Świeża, prosto z ogródka z delikatnymi młodymi liśćmi jest najlepsza. Do tego ogórek sałatkowy i zielone bąki cebuli, połączone z delikatnym musztardowym sosem to poezja smaku. Nie ma lepszego dodatku do obiadu.

Składniki

  • główka sałaty masłowej
  • duży ogórek sałatkowy
  • garść posiekanych bąków cebuli
  • sos:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Liście sałaty dokładnie wypłukać, większe podrzeć na kawałki, wrzucić do głębokiej miski. Obrany ogórek pokroić w plasterki, ułożyć na sałacie, posypać bąkami cebuli.

    Przygotować sos:

    Do miseczki wlać olej, dodawać kroplami sok z cytryny i dokładnie mieszać do zgęstnienia. Następnie dodać cukru, soli, wymieszać do rozpuszczenia i dodać musztardy. Wymieszać na gładki sos. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń