Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z quinoa i ogórkiem

Sałatka z quinoa i ogórkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5297

Dodano:

Odsłon: 3280

Orzeźwiająca letnia sałatka z quinoa,świeżym ogórkiem,bazylią w cytrynowym vinaigrette. Quinoa zwana komosą ryżową (wymawiamy "Keen-wa") jest najzdrowszym z wszystkich ziaren.Ceniona ze względu na swoje unikalne właściwości zdrowotne.Bogata w błonnik,bezglutenowa,jest bogatym źródłem żelaza.Często używana jako alternatywa ryżu,kuskusu,makaronów i ziemniaków.Używana w sałatkach,zapiekankach słodkich i słonych,dodatek do zup i dań jednogarnkowych.

Składniki

  • quinoa najlepiej organiczna,2 szklanki
  • ogórki świeże średnie, 2 sztuki
  • cebula czerwona mała,1/2 sztuki
  • sok z cytryny, 1/4 szklanki
  • oliwa z oliwek extra virgin, 1/4 szklanki
  • bazylia świeża, 6 listków
  • natka pietruszki posiekana, 1 łyżka
  • sól,1/2 łyżeczki
  • pieprz, 1/4 łyżeczki
  • woda- 4 szklanki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do średniego garnka wlać 4 szklanki wody,zagotować.
    Wsypać 2 szklanki quinoa ,przykryć i gotować na średnim ogniu około 12 minut,aż wchłonie całą wodę.

  2. Zdjąć z ognia i przemieszać widelcem.Odstawić na 10 minut do przestygnięcia.
    Przesypać do salaterki,dodać pokrojone w kostkę ogórki,sok z cytryny,oliwę z oliwek,bazylię porwaną na kawałki,cebulę czerwoną pokrojoną w kosteczkę,posiekaną pietruszkę,sól i pieprz.

  3. Dobrze wymieszać i schłodzić w lodówce przez 1-2 godzin,co pozwoli,aby smaki się "przegryzły".Udekorować plasterkami ogórka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 sierpnia 2014 Nie jadłam jeszcze komosy ryżowej, ale słyszałam od wnuczki i córki że jest wyśmienita w smaku :) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń