Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiająca letnia sałatka z quinoa,świeżym ogórkiem,bazylią w cytrynowym vinaigrette. Quinoa zwana komosą ryżową (wymawiamy "Keen-wa") jest najzdrowszym z wszystkich ziaren.Ceniona ze względu na swoje unikalne właściwości zdrowotne.Bogata w błonnik,bezglutenowa,jest bogatym źródłem żelaza.Często używana jako alternatywa ryżu,kuskusu,makaronów i ziemniaków.Używana w sałatkach,zapiekankach słodkich i słonych,dodatek do zup i dań jednogarnkowych.
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...
Odsłon: 1024
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 223
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...
Odsłon: 1024
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 223
Składniki
Do średniego garnka wlać 4 szklanki wody,zagotować. Wsypać 2 szklanki quinoa ,przykryć i gotować na średnim ogniu około 12 minut,aż wchłonie całą wodę.
Zdjąć z ognia i przemieszać widelcem.Odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Przesypać do salaterki,dodać pokrojone w kostkę ogórki,sok z cytryny,oliwę z oliwek,bazylię porwaną na kawałki,cebulę czerwoną pokrojoną w kosteczkę,posiekaną pietruszkę,sól i pieprz.
Dobrze wymieszać i schłodzić w lodówce przez 1-2 godzin,co pozwoli,aby smaki się "przegryzły".Udekorować plasterkami ogórka.