Dania jednogarnkowe

Jak zrobić idealne ogórki kiszone? Przepisów jest wiele, większość zawiera oczywiście czosnek, chrzan, koper i solankę. Największe kontrowersje budzi jednak temperatura wody, z przygotowujemy zalewę. Sprawdź, czy do ogórków kiszonych wybierać wrzątek, czy raczej lepiej sprawdzi się zimna woda.

Zimna woda czy wrzątek, czym zalewać ogórki? | Fot.123RF/Picsel

Niektóre gospodynie do ogórków kiszonych używają wyłącznie wrzątku. Inne nie wyobrażają sobie ogórków bez chłodnej, źródlanej wody. Inni również grupa zwolenników gotowanej, aczkolwiek wystudzonej wody. Czy istnieje więc jeden właściwy sposób na ogórki kiszone?

Sprawdź także: Ogórki małosolne w butelce. Ten przepis to hit internetu

Jaką wodą zalać ogórki kiszone?

Wszyscy wiemy, że wrzątek to świetny sposób na pozbycie się bakterii i drobnoustrojów. Jednak zalewając ogórki oraz dodatki, takie jak czosnek i chrzan gorącą wodą, tym samym możemy pozbawić je cennych wartości odżywczych. Dlatego warto użyć wody w temperaturze 20 stopni, która jest bezpieczna dla warzyw, pozwala zachować składniki wartościowe dla organizmu.

Sekret pysznych ogórków tkwi również w odpowiednio przygotowanej solance. Jeżeli do jej zrobienia użyjesz zimnej wody, sól może się dobrze nie rozpuścić. Letnia woda będzie, więc dużo lepszych wyborem. Ponadto warto pamiętać o tym, że proces kiszenia ogórków polega na fermentacji mlekowej, za którą odpowiedzialne są dobroczynne bakterie. Dlatego temperatura oscylująca wokół 20 stopni, będzie idealna do ich rozwoju, co sprawi, że ogórki dobrze się ukiszą. 

Warto również pamiętać o tym, że woda do ogórków nie powinna zawierać, np. chloru, który może powstrzymywać proces fermentacji. Dlatego, jeśli używasz kranówki, możesz oczyścić ją ze zbędnych składników w filtrze węglowym.

Zobacz: Jak zrobić ogórki kiszone?

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne knedle

Uwielbiam przełamywać się i robić dania, które raczej zna się z mrożonek lub...

Odsłon: 395

60 min
6
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 853

30 min
7
Przetwory Papryka konserwowa krojona w paski

Udało mi się kupić tanio paprykę i oto jeszcze kilka słoików ląduje w spiżarn...

Odsłon: 45

60 min
2
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 191

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

2
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

3
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8