Ewa_Gotuje

Jak jeść kwiaty cukinii? Koniecznie usuń jeden element

Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że cukinia jest zdrowa, smaczna, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Nie wszyscy wiedzą jednak, że do spożycia nadają się również jej kwiaty. W jaki sposób je przyrządzić oraz co można zrobić z kwiatów cukinii? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Jak przygotować kwiaty cukinii? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Żółto-pomarańczowe kwiaty cukinii to prawdziwy letni rarytas, składnik ten jest popularny w szczególności w kuchni włoskiej, jednak i u nas znajduje coraz więcej miłośników. Aby w pełni doświadczyć walorów smakowych cukiniowych kwiatów, należy odpowiednio je przygotować. Konieczne będzie usunięcie pewnej ich części. Podpowiemy ci, jak jeść kwiaty cukinii oraz co można zrobić kwiatów cukinii. 

Sprawdź także: Witaminowy letni przysmak. Jak zrobić zupę z natki marchewki?

Jak usunąć pręcik z kwiatów cukinii?

Zanim rozpoczniesz przyrządzanie posiłku z kwiatów cukinii, musisz je odpowiednio przygotować. Pręciki obecne we wnętrzu kwiatu należy usunąć, ponieważ przez swój gorzki smak, przez co mogą skutecznie popsuć twoje danie. Możesz wyciągnąć je w prosty sposób za pomocą pęsety lub po prostu wyjąć je palcami, aby się do nich dostać, wystarczy delikatnie rozchylić płatki, tak by nie uszkodzić kwiatów. Będzie to szczególnie istotne, jeżeli cukiniowe kwiaty zamierzasz nadziać farszem. Przed rozpoczęciem gotowania, możesz także delikatnie opłukać i osuszyć kwiaty. 

Jak jeść kwiaty cukinii?

Co można zrobić z kwiatów cukinii? Kwiaty cukinii doskonale sprawdzą się w przepisach inspirowanych kuchnią słonecznej Italii. Świetnie komponują się z risotto, makaronami, sałatkami, można również przygotować je w wersji zapiekanej lub smażonej w cieście. Pysznie smakować będą również jako element farszu do tarty. Można je smażyć, a także podawać z nadzieniem. Świetnie komponują się na przykład z serem. 

Sprawdź, jakie przepisy z kwiatami cukinii w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy. 

Faszerowane kwiaty cukinii

 Faszerowane kwiaty cukinii Zobacz przepis

Faszerowane kwiaty cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Smażone kwiaty cukinii

 Smażone kwiaty cukinii Zobacz przepis

Smażone kwiaty cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kwiaty cukinii z nadzieniem

 Kwiaty cukinii z nadzieniem Zobacz przepis

Kwiaty cukinii z nadzieniem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Letnia tarta z kwiatami cukinii

 Letnia tarta z kwiatami cukinii Zobacz przepis

Letnia tarta z kwiatami cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kwiaty cukinii w cieście drożdżowym

 Kwiaty cukinii w cieście drożdżowym Zobacz przepis

Kwiaty cukinii w cieście drożdżowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym

 Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym Zobacz przepis

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kwiaty cukinii nadziewane ryżem i mięsem

 Kwiaty cukinii nadziewane ryżem i mięsem Zobacz przepis

Kwiaty cukinii nadziewane ryżem i mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Tarta z kwiatami cukinii i pomidorkami koktajlowymi

 Tarta z kwiatami cukinii i pomidorkami koktajlowymi Zobacz przepis

Tarta z kwiatami cukinii i pomidorkami koktajlowymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: odzywianie.wprost.pl 

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z burakiem

Warzywa stanowią doskonały dodatek do naszych potraw. Podawane na różne sposo...

Odsłon: 113

30 min
1
15 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 851

15 min
16

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0