Witaminowy letni przysmak. Jak zrobić zupę z natki marchewki?

Zupa z natki marchewki to przepis na pyszny posiłek za kilka złotych. Jeśli zależy ci na oszczędnej i ekologicznej kuchni, to powinieneś zapamiętać tę recepturę. Zresztą cena to niejedyna zaleta zdrowej przekąski - to skarbnica witamin i minerałów. Dowiedz się, jakie właściwości ma natka marchewki.

Zupa z natki marchewki - przepis za kilka złotych | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Popularna w ostatnich latach koncepcja zero waste zakłada, że podczas gotowania nie zmarnujemy ani jednego składnika. To świetny sposób, żeby nie wyrzucać resztek, ale także podreperować domowy budżet i nauczyć się kreatywnej kuchni. Wspaniałym przykładem niemarnowania jedzenia jest przepis na zupę z natki marchewki. Zazwyczaj zieleninę wyrzucamy do kosza, skupiając się na warzywie. Tymczasem można z niej przygotować bardzo zdrową i smaczną przekąskę. Odkryj recepturę i sprawdź, jakie właściwości ma natka marchewki.

Sprawdź także: Czy ogórki można mrozić? Sprawdź nasz poradnik, zanim włożysz do zamrażalnika

Jakie właściwości ma natka marchewki?

Jeśli kupujesz marchewkę na targu, często widzisz ją z piękną zieleniną u nasady. Nie proś sprzedawcy o jej zrywanie - jeszcze przyda ci się w kuchni. To prawdziwa bomba witaminowa, która uzupełni niedobory wielu składników odżywczych w twoim organizmie.

Jakie właściwości ma natka marchewki? Choć w smaku bywa nieco gorzkawa, to po obróbce termicznej jej aromat staje się delikatniejszy. Jest źródłem antyoksydantów, witamin C i K, wapnia, magnezu i potasu. Dzięki takiemu składowi wzmacnia układ odpornościowy, usprawniają procesy trawienne oraz krążenie. Działa także moczopędnie, dlatego redukuje obrzęki, detoksykuje i usuwa admiar wody z organizmu.

Natkę marchewki traktuje się też jak środek antyseptyczny na rany oraz choroby jamy ustnej i dziąseł. Składniki odżywcze sprawiają, że do właściwości liści marchewki można także zaliczyć normowanie poziomu cukru we krwi i obniżanie ciśnienia. Co więcej, wpływają one korzystnie na narząd wzroku.

Zupa z natki marchewki - przepis

Nie masz pomysłu na obiad? Ten jest tani, szybki w przygotowaniu i niezwykle prosty. Zupa z natki marchewki - przepis rozpocznij od kupienia odpowiednich składników. Do przyrządzenia posiłku będą ci potrzebne:

Składniki

  • większy pęczek natki marchewki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cały por,
  • kilka łodyżek selera naciowego,
  • 4 ziemniaki,
  • łodyżka lubczyku,
  • 5 szklanek bulionu warzywnego,
  • olej,
  • sól i pieprz (do smaku),
  • sok z cytryny,
  • ugotowane jajko na twardo i łyżeczka chrzanu (do podania).

Jak zrobić zupę z natki marchewki? Cebulę i czosnek obierz z łupinek. Cebulę poszatkuj drobno, a następnie przełóż do garnka z rozgrzanym olejem. Smaż do zeszklenia, a w międzyczasie czosnek drobno posiekaj. Dodaj czosnek do zarumienionej cebuli i przemieszaj. Następnie pokrój drobno umytego pora i selera. Posiekaj lubczyk i natkę marchewki. Wszystkie składniki dodaj na patelnię i przesmażaj ok. pięciu minut, od czasu do czasu mieszając.

Warzywa i zieleninę zalej gorącym bulionem warzywnym, wrzuć pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki. Gotuj na średnim ogniu aż do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Wyłącz ogień i zmiksuj blenderem ręcznym na aksamitny krem. Dopraw jeszcze tylko do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przelej do misek i podaj z pokrojonym jajkiem na twardo oraz chrzanem. Zupę po przygotowaniu można zawekować.

Źródła: Smaker.pl, YouTube @perma-kultura

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Torcik z opłatkiem Barbie

Torcik przygotowałam dla mojej 6 letniej wnusi Magdaleny. Torcik bardzo pros...

Odsłon: 158

>60 min
9
60 min
16
30 min
25
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

2
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

6
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26