Spis treści:
Popularna w ostatnich latach koncepcja zero waste zakłada, że podczas gotowania nie zmarnujemy ani jednego składnika. To świetny sposób, żeby nie wyrzucać resztek, ale także podreperować domowy budżet i nauczyć się kreatywnej kuchni. Wspaniałym przykładem niemarnowania jedzenia jest przepis na zupę z natki marchewki. Zazwyczaj zieleninę wyrzucamy do kosza, skupiając się na warzywie. Tymczasem można z niej przygotować bardzo zdrową i smaczną przekąskę. Odkryj recepturę i sprawdź, jakie właściwości ma natka marchewki.
Sprawdź także: Czy ogórki można mrozić? Sprawdź nasz poradnik, zanim włożysz do zamrażalnika
Jakie właściwości ma natka marchewki?
Jeśli kupujesz marchewkę na targu, często widzisz ją z piękną zieleniną u nasady. Nie proś sprzedawcy o jej zrywanie - jeszcze przyda ci się w kuchni. To prawdziwa bomba witaminowa, która uzupełni niedobory wielu składników odżywczych w twoim organizmie.
Jakie właściwości ma natka marchewki? Choć w smaku bywa nieco gorzkawa, to po obróbce termicznej jej aromat staje się delikatniejszy. Jest źródłem antyoksydantów, witamin C i K, wapnia, magnezu i potasu. Dzięki takiemu składowi wzmacnia układ odpornościowy, usprawniają procesy trawienne oraz krążenie. Działa także moczopędnie, dlatego redukuje obrzęki, detoksykuje i usuwa admiar wody z organizmu.
Natkę marchewki traktuje się też jak środek antyseptyczny na rany oraz choroby jamy ustnej i dziąseł. Składniki odżywcze sprawiają, że do właściwości liści marchewki można także zaliczyć normowanie poziomu cukru we krwi i obniżanie ciśnienia. Co więcej, wpływają one korzystnie na narząd wzroku.
Zupa z natki marchewki - przepis
Nie masz pomysłu na obiad? Ten jest tani, szybki w przygotowaniu i niezwykle prosty. Zupa z natki marchewki - przepis rozpocznij od kupienia odpowiednich składników. Do przyrządzenia posiłku będą ci potrzebne:
Składniki
- większy pęczek natki marchewki,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- cały por,
- kilka łodyżek selera naciowego,
- 4 ziemniaki,
- łodyżka lubczyku,
- 5 szklanek bulionu warzywnego,
- olej,
- sól i pieprz (do smaku),
- sok z cytryny,
- ugotowane jajko na twardo i łyżeczka chrzanu (do podania).
Jak zrobić zupę z natki marchewki? Cebulę i czosnek obierz z łupinek. Cebulę poszatkuj drobno, a następnie przełóż do garnka z rozgrzanym olejem. Smaż do zeszklenia, a w międzyczasie czosnek drobno posiekaj. Dodaj czosnek do zarumienionej cebuli i przemieszaj. Następnie pokrój drobno umytego pora i selera. Posiekaj lubczyk i natkę marchewki. Wszystkie składniki dodaj na patelnię i przesmażaj ok. pięciu minut, od czasu do czasu mieszając.
Warzywa i zieleninę zalej gorącym bulionem warzywnym, wrzuć pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki. Gotuj na średnim ogniu aż do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Wyłącz ogień i zmiksuj blenderem ręcznym na aksamitny krem. Dopraw jeszcze tylko do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przelej do misek i podaj z pokrojonym jajkiem na twardo oraz chrzanem. Zupę po przygotowaniu można zawekować.
Źródła: Smaker.pl, YouTube @perma-kultura
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »