Ewa_Gotuje

Jak kupić świeżą rybę nad morzem? Przestrzegając tych zasad, unikniesz zatrucia

Każdego roku media mówią o zatruciach pokarmowych w nadmorskich smażalniach ryb. Klienci mimo wszystko wciąż próbują tamtejszych pyszności, często nie bacząc, że mogą najeść się przy okazji salmonelli. Kupowanie ryb nad morzem wcale nie jest jednak tak trudne – wystarczy pamiętać o kilku trikach i korzystać z nich zarówno w smażalniach, jak i na targach.

Na co zwrócić uwagę, podczas kupowania ryb | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Jak kupić świeże ryby? Tym tematem zajmiemy się dzisiaj. Nie jest to trudne zadanie, choć wymaga przynajmniej podstawowej znajomości ryb występujących w Bałtyku oraz ich cech charakterystycznych. By nie zniszczyć sobie zdrowia, lepiej uważać na to, co się kupuje.

Sprawdź także: Co zjeść podczas wakacji na Mazurach? Kulinarna podróż po Polsce

Gdzie najlepiej kupić i zjeść rybę nad morzem?

Pierwszą i jedną z najważniejszych zasad kupowania ryb nad morzem jest... słuchanie innych. Nie żyjemy w próżni, a dzięki internetowi doskonale wiemy, gdzie zjeść, a których miejsc lepiej unikać. To dotyczy także smażalni ryb oraz restauracji, które znajdują się w nadmorskich miejscowościach. Świeże ryby zawsze znajdą swoich zwolenników, którzy chętnie opiszą miejsce, w którym można dobrze zjeść. Jeśli nie przepadacie za eksperymentami i wiecie, że wielokrotnie chwalone miejsce prawdopodobnie rzeczywiście jest dobre, przygotujcie się do obiadu, wybierając odpowiednią restaurację za pomocą internetu. Jeśli wychodzicie spontanicznie, zawsze możecie skorzystać ze starej zasady, która mówi, że im więcej ludzi w restauracji, tym lepsze jedzenie. Nie zawsze się to sprawdza, bo czasami puste knajpki podają naprawdę pyszne ryby. Jednak dobrze jest kierować się wiedzą tłumu akurat w tej kwestii. Sprawdzone zawsze jest bezpieczniejsze.

Jaką rybę zjeść nad morzem?

Będąc nad morzem, każdy z nas odruchowo kieruje swoje kroki do smażalni bądź knajp, które sprzedają świeże, pyszne ryby. Jednak „świeże" i „pyszne" ryby wcale nie są tak proste do znalezienia, jak mogłoby się wydawać. Wielu właścicieli decyduje się na produkty głęboko mrożone, nierzadko także zdarzają się sytuacje, w których ryba nie jest pierwszej świeżości. Dlatego ryzyko bólu brzucha lub podłapania poważniejszej choroby wcale nie jest małe.

Jaką rybę zjeść nad morzem, by mieć większą pewność, że jest ona świeża? Muszą to być ryby z Bałtyku - istnieje dużo większe prawdopodobieństwo, że zostały one złowione w naszym, a nie innym morzu. Najbardziej popularną rybą bałtycką jest dorsz. Jego mięso powinno być białe i soczyste, ale także łagodne, lekko słodkie. Jeśli dorsz smakuje mułem, prawdopodobnie coś jest z nim nie tak. Kolejną często spotykaną w nadmorskich kurortach rybą jest flądra. Jest niezwykle smaczna i soczysta. Z łatwością rozpoznacie ją po charakterystycznym wyglądzie. Punkty gastronomiczne mogą serwować także belonę o suchym, łagodnym mięsie czy też turbota. W smażalniach znajdziecie też łososia, choć on najczęściej nie jest polski, lecz norweski. Te ryby należą do bezpiecznych.

Które zaś lepiej omijać? Morszczuk, mintaj, halibut czy okoń to pyszne ryby, jednak w nadmorskich knajpach raczej nie znajdziecie ich w świeżym wydaniu. Dlaczego? Ponieważ nie pochodzą one z Bałtyku. Właściciele najprawdopodobniej kupili je w sklepie rybnym czy supermarkecie, w zamrożonej wersji. Jeśli szukacie ryby z naszego morza, trzymajcie się dorsza, flądry, a nawet śledzia. Nie sięgajcie po obce gatunki.

Sezon na ryby bałtyckie

Mogłoby się wydawać, że problem świeżej ryby macie już z głowy. Niestety na tym poszukiwania odpowiedniego posiłku się nie kończą. Turyści powinni pamiętać o jeszcze jednej istotnej kwestii. Jest nią sezon na ryby bałtyckie. Niestety nie pokrywa się on z sezonem turystycznym. Tak, lipiec i sierpień, czyli miesiące, w których miejscowości nadmorskie są najczęściej oblegane przez odwiedzających, to okres ochronny dla najbardziej popularnej ryby bałtyckiej, czyli dorsza. Nie oznacza to jednak, że w tym czasie nie uświadczymy świeżej ryby w nadmorskich smażalniach. Należy liczyć się z tym, że dorszy jest znacznie mniej, niż poza okresem ochronnym. Najprawdopodobniej większość z tych, które proponują nam właściciele smażalni, pochodzi zatem z zamrażalnika.

Zobacz: Dorsz z warzywami i kaszą gryczaną w bulionie

Jak kupić świeże ryby?

Zakup świeżej ryby to trudne, choć nie niewykonalne zadanie. Istnieje kilka sposobów na to, by zjeść smaczną rybę wprost z Bałtyku. Przede wszystkim wybierając miejsce pobytu, kierujcie się nie tylko atrakcjami, jakie może wam ono zapewnić, ale także bliskością przystani rybackiej. Jeśli w danej miejscowości znajdziecie przystań, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że właściciele lokali kupują swoje ryby prosto z kutra.

Co jeszcze jest istotne podczas zakupu obiadu w smażalni? Oczywiście gatunek ryby. Upewnijcie się, że te ryby, które chcecie zobaczyć na talerzu, rzeczywiście pochodzą z Bałtyku. Wspominaliśmy o tym powyżej, bałtyckie ryby to przede wszystkim flądry, dorsze i śledzie. Gdy jesteście już w smażalni, macie także możliwość wybrania sposobu przygotowania ryby. Aby upewnić się, że wykryjecie ewentualną nieświeżość mięsa, zdecydujcie się na rybę bez panierki czy ciasta. Przyprawy i panierka to jeden z najłatwiejszych sposobów na to, by zamaskować smak starego mięsa. Dodatkowo panierowana ryba jest dużo droższa od tej smażonej bez dodatków. Jeśli macie wątpliwości co do uczciwości właściciela, zawsze możecie poprosić o zważenie ryby przed przygotowaniem. W ten sposób unikniecie płacenia za grube warstwy dodatków, których tak naprawdę nie chcecie. Wiecie już, jak kupić świeże ryby. Teraz przyszedł czas na poznanie ich cen. Te mogą zwalić z nóg - zwłaszcza w sezonie letnim.

Ceny ryb nad morzem

Ceny ryb nad morzem mogą pokonać każdego. Zwłaszcza w sezonie, gdy właściciele starają się jak najwięcej zyskać na zwiększonym ruchu. Te świeże rzeczywiście są zatem w cenie. Ile mogą kosztować ryby nad morzem? Dla przykładu węgorz kosztować będzie ok. 160 zł za kilogram, płat śledzia to koszt 28 zł, natomiast za makrelę musimy zapłacić makrela 29 zł.

W smażalni ryb za 100 g dorsza lub halibuta zapłacimy od 10 do 12 zł, jeżeli skusimy się na łososia, należy liczyć się z kwotą wahającą się od 14 do 20 zł w zależności od miejsca, do którego się wybierzemy.  Pamiętajcie zatem, by szukać tych smażalni, które nie próbują zawyżać ceny za pomocą panierki czy ciasta.

Ryby nad morzem nie tylko w smażalni

Chociaż turyści najczęściej kierują się do smażalni, by zjeść świeżą rybę, tę znajdziemy nie tylko w knajpach i restauracjach. Wędzarnie również królują w nadmorskich miejscowościach, a ryby z tych miejsc potrafią zachwycić swoim smakiem. Wybierając wędzone ryby nad morzem, koniecznie sprawdźcie jednak, czy są one przygotowywane na miejscu. Punkty bez własnej wędzarni raczej nie zaoferują wam własnych wyrobów, a ryby kupione w hurtowniach.

Zakup świeżej ryby nad morzem, choć nie wydaje się prosty, to też nie jest niemożliwy. Wystarczy przestrzegać kilku zasad i wiedzieć co nieco na temat bałtyckich ryb. Dzięki temu z łatwością unikniecie miejsc, które z dobrym jedzeniem nie mają zbyt dużo wspólnego.

Dzisiaj podpowiemy też jak przygotować pyszne dania z udziałem ryb pochodzących z Bałtyku, czyli z dorszem i flądrą:

1. Dorsz na parze

 Dorsz na parze Zobacz przepis

Dorsz na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Dorsz pieczony

 Dorsz pieczony Zobacz przepis

Dorsz pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Dorsz w pomarańczach

 Dorsz w pomarańczach Zobacz przepis

Dorsz w pomarańczach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Flądra w sumaku

 Flądra w sumaku Zobacz przepis

Flądra w sumaku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Flądra w sosie maślano-śmietanowo-winnym

 Flądra w sosie maślano-śmietanowo-winnym Zobacz przepis

Flądra w sosie maślano-śmietanowo-winnym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: opracowanie smaker.pl 

Autor: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Ciasto krówka na biszkopcie. Wypróbuj ten znakomity przepis »

Jedz, by opóźnić procesy starzenia. Dermatolog wylicza kluczowe produkty »

Smak ogórka wykręca buzię? Prawdopodobnie obierasz go źle »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 103

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29834

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 212

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0