Co zjeść podczas wakacji na Mazurach? Kulinarna podróż po Polsce

Tegoroczne wakacje zamierzasz spędzić w okolicach Warmii i Mazur? Czeka cię wspaniały czas pośród pięknych okoliczności przyrody oraz oczywiście kulinarna uczta. Sprawdź, jakich dań warto tam spróbować oraz jaką smakowitą pamiątkę przywieźć z urlopu.

Najlepsze dania z Mazur | Fot.123RF/Picsel

Niezbędnym elementem każdej podróży jest próbowanie lokalnej kuchni. To dzięki kosztowaniu nowych smaków możesz poznać dany region niemal od podszewki. Warmia i Mazury słyną oczywiście z wyjątkowo pięknych jezior, a co za tym idzie szerokiego wyboru ryb. Jakie dania królują na talerzach mieszkańców województwa warmińsko-mazurskiego?

Zobacz także: Kulinarne specjały Pomorza i Kaszub

Kuchnia Warmii i Mazur

Kraina Tysiąca Jezior co roku w sezonie wakacyjnym przyciąga wielu turystów, zarówno tych szukających spokoju z dala od zgiełku miasta, jak i chcących aktywnie spędzić urlop. Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszy się wśród miłośników sportów wodnych – kajakarze, żeglarze czy kite surferzy z pewnością poczują się tam, jak w raju. Do najchętniej odwiedzanych miejsc w tym regionie należą: Olsztyn, Mrągowo, Mikołajki, Giżycko czy Elbląg.

Wyjątkowe dania Warmii i Mazur – czego warto spróbować?

Będąc w umieszczonej na Liście Światowego Dziedzictwa Unesco Krainie Tysiąca Jezior, warto spróbować specjałów kuchni regionalnej, do której należą m.in.:

  • zupa warmińska – przygotowywana na bazie mięsa wołowego lub wieprzowego, z dodatkiem warzyw, zabielana i podawana z klopsikami mięsnymi,
  • zupa szczawiowa ta kwaskowata zupa jest niezwykle popularna na Mazurach ze względu na dużą ilość rosnącego tam szczawiu, zazwyczaj podawana jest z ziemniakami lub jajkiem,
  • dzyndzałki warmińskie – tradycyjne małe pierożki, nieco przypominające popularne na Litwie i Ukrainie kołduny, zazwyczaj z nadzieniem z surowego mięsa wołowego, czasem z dodatkiem kaszy,
  • biała kiełbasa kąpana w piwie – proste, smaczne i sycące danie, bazujące na smażonej kiełbasie marynowanej w zaprawie piwnej z dodatkiem cebuli. Może być podawane z chlebem lub ziemniakami,
  • gulasz po mazursku – tradycyjny gulasz wołowy z dodatkiem białej kapusty, kiszonych ogórków i pokrojonych w kostkę ziemniaków,
  • zapiekanka ze szczupaka – wśród dań kuchni Warmii i Mazur nie może zabraknąć potraw przyrządzonych z ryb. Jednym z najpopularniejszych specjałów tego regionu jest zapiekanka ze szczupaka z dodatkiem ziemniaków, kwaśnej śmietany i nadającej jej wyjątkowego aromatu szałwii.

Smaki Warmii i Mazur – co kupić na pamiątkę?

Aby na dłużej zatrzymać smak wakacji, warto przywieźć ze sobą z urlopu kulinarne pamiątki. Na Warmii i Mazurach można zaopatrzyć się w takie smakołyki, jak:

  • sękacz słodki, regionalny przysmak wykonany z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, składany z wielu warstw i pieczony na otwartym ogniu,
  • ryby wędzone – najpopularniejszymi gatunkami ryb, występującymi na Warmii i Mazurach, są sielawa, szczupak, sieja, sandacz, węgorz czy jesiotr.

Po więcej inspiracji zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Zupa szczawiowa

 Zupa szczawiowa Zobacz przepis

Zupa szczawiowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Marchewka po mazursku

 Marchewka po mazursku Zobacz przepis

Marchewka po mazursku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlety po mazursku

 Kotlety po mazursku Zobacz przepis

Kotlety po mazursku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Szczupak pieczony

 Szczupak pieczony Zobacz przepis

Szczupak pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sandacz pieczony

 Sandacz pieczony Zobacz przepis

Sandacz pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Roladki mazurskie

 Roladki mazurskie Zobacz przepis

Roladki mazurskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Mazurskie Farszynki

 Mazurskie Farszynki Zobacz przepis

Mazurskie Farszynki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kartacze mazurskie z mięsem

 Kartacze mazurskie z mięsem Zobacz przepis

Kartacze mazurskie z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Placki ziemniaczane po mazursku

 Placki ziemniaczane po mazursku Zobacz przepis

Placki ziemniaczane po mazursku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sękacz z patelni

 Sękacz z patelni Zobacz przepis

Sękacz z patelni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: opracowanie smaker.pl 

Autor: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Ciasto krówka na biszkopcie. Wypróbuj ten znakomity przepis »

Jedz, by opóźnić procesy starzenia. Dermatolog wylicza kluczowe produkty »

Smak ogórka wykręca buzię? Prawdopodobnie obierasz go źle »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 119

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 144

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 147

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326