Spis treści:
- Kuchnia Warmii i Mazur
- Wyjątkowe dania Warmii i Mazur – czego warto spróbować?
- Smaki Warmii i Mazur – co kupić na pamiątkę?
Niezbędnym elementem każdej podróży jest próbowanie lokalnej kuchni. To dzięki kosztowaniu nowych smaków możesz poznać dany region niemal od podszewki. Warmia i Mazury słyną oczywiście z wyjątkowo pięknych jezior, a co za tym idzie szerokiego wyboru ryb. Jakie dania królują na talerzach mieszkańców województwa warmińsko-mazurskiego?
Zobacz także: Czy wiesz, co je się na Podlasiu? Kulinarna podróż po Polsce
Kuchnia Warmii i Mazur
Kraina Tysiąca Jezior co roku w sezonie wakacyjnym przyciąga wielu turystów, zarówno tych szukających spokoju z dala od zgiełku miasta, jak i chcących aktywnie spędzić urlop. Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszy się wśród miłośników sportów wodnych – kajakarze, żeglarze czy kite surferzy z pewnością poczują się tam, jak w raju. Do najchętniej odwiedzanych miejsc w tym regionie należą: Olsztyn, Mrągowo, Mikołajki, Giżycko czy Elbląg.
Wyjątkowe dania Warmii i Mazur – czego warto spróbować?
Będąc w umieszczonej na Liście Światowego Dziedzictwa Unesco Krainie Tysiąca Jezior, warto spróbować specjałów kuchni regionalnej, do której należą m.in.:
- zupa warmińska – przygotowywana na bazie mięsa wołowego lub wieprzowego, z dodatkiem warzyw, zabielana i podawana z klopsikami mięsnymi,
- zupa szczawiowa – ta kwaskowata zupa jest niezwykle popularna na Mazurach ze względu na dużą ilość rosnącego tam szczawiu, zazwyczaj podawana jest z ziemniakami lub jajkiem,
- dzyndzałki warmińskie – tradycyjne małe pierożki, nieco przypominające popularne na Litwie i Ukrainie kołduny, zazwyczaj z nadzieniem z surowego mięsa wołowego, czasem z dodatkiem kaszy,
- biała kiełbasa kąpana w piwie – proste, smaczne i sycące danie, bazujące na smażonej kiełbasie marynowanej w zaprawie piwnej z dodatkiem cebuli. Może być podawane z chlebem lub ziemniakami,
- gulasz po mazursku – tradycyjny gulasz wołowy z dodatkiem białej kapusty, kiszonych ogórków i pokrojonych w kostkę ziemniaków,
- zapiekanka ze szczupaka – wśród dań kuchni Warmii i Mazur nie może zabraknąć potraw przyrządzonych z ryb. Jednym z najpopularniejszych specjałów tego regionu jest zapiekanka ze szczupaka z dodatkiem ziemniaków, kwaśnej śmietany i nadającej jej wyjątkowego aromatu szałwii.
Smaki Warmii i Mazur – co kupić na pamiątkę?
Aby na dłużej zatrzymać smak wakacji, warto przywieźć ze sobą z urlopu kulinarne pamiątki. Na Warmii i Mazurach można zaopatrzyć się w takie smakołyki, jak:
- sękacz – słodki, regionalny przysmak wykonany z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, składany z wielu warstw i pieczony na otwartym ogniu,
- ryby wędzone – najpopularniejszymi gatunkami ryb, występującymi na Warmii i Mazurach, są sielawa, szczupak, sieja, sandacz, węgorz czy jesiotr.
Po więcej inspiracji zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
2. Marchewka po mazursku
Zobacz przepisMarchewka po mazursku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kartacze mazurskie z mięsem
Zobacz przepisKartacze mazurskie z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Placki ziemniaczane po mazursku
Zobacz przepisPlacki ziemniaczane po mazursku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »
Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »