Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa szczawiowa to kolejny klasyk polskiej kuchni. Przygotowywana bywa na bardzo różne sposoby, z różnymi dodatkami. Ale podstawa to szczaw, a najlepszy to taki dziko rosnący, ekologiczny.
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 75
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 597
Polecam.
Odsłon: 226
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 502
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 75
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 597
Polecam.
Odsłon: 226
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 502
Składniki
Kości zalałem zimną wodą. Po zagotowaniu zszumowałem. Warzywa umyłem, obrałem. Ziemniaki pokroiłem w grubą kostkę, marchewki w grubsze słupki, seler na dwie części oraz pietruszkę. Warzywa dodałem do wywaru, podgotowałem do miękkości. Wywar przecedziłem przez gazę. Wyjąłem ziemniaki i marchewkę. Kości można obrać z kawałków mięsa, które można dodać do zupy. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem ziemniaki i marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły grudki ,dodałem 4 łyżki zupy ,wymieszałem i wlałem do reszty zupy. Gotowałem 5 min i połączyłem ze śmietaną ,wcześniej rozbełtanej z paroma łyżkami zupy. Doprawiłem do smaku solą ,pieprzem oraz cukrem ,doprowadziłem do wrzenia. Każdą porcję podałem z pokrojonym w ćwiartki jajkiem. Posypałem pokrojonym koperkiem.