Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 17936

Dodano:

Odsłon: 6761

Zupa szczawiowa to kolejny klasyk polskiej kuchni. Przygotowywana bywa na bardzo różne sposoby, z różnymi dodatkami. Ale podstawa to szczaw, a najlepszy to taki dziko rosnący, ekologiczny.

Składniki

  • kości wieprzowe
  • 400 g świeżego szczawiu
  • 1.5 l bulionu warzywno-mięsnego
  • 2 młode marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • pół małego selera
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 5 ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 150 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • koperek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa szczawiowa

Przygotowanie

  1. Kości zalałem zimną wodą. Po zagotowaniu zszumowałem. Warzywa umyłem, obrałem. Ziemniaki pokroiłem w grubą kostkę, marchewki w grubsze słupki, seler na dwie części oraz pietruszkę. Warzywa dodałem do wywaru, podgotowałem do miękkości. Wywar przecedziłem przez gazę. Wyjąłem ziemniaki i marchewkę. Kości można obrać z kawałków mięsa, które można dodać do zupy. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem ziemniaki i marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły grudki ,dodałem 4 łyżki zupy ,wymieszałem i wlałem do reszty zupy. Gotowałem 5 min i połączyłem ze śmietaną ,wcześniej rozbełtanej z paroma łyżkami zupy.
    Doprawiłem do smaku solą ,pieprzem oraz cukrem ,doprowadziłem do wrzenia. Każdą porcję podałem z pokrojonym w ćwiartki jajkiem. Posypałem pokrojonym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ciacho50 08 maja 2016 Wmoim domu też teraz gości ta zupka. Szczaw rośnie sam, aż żal nie zrobić :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 07 maja 2016 Czy wypasiona to nie wiem,dla mnie to normalna zupa ale za to jaka pyszna. Odpowiedzi: 3 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 03 maja 2016 Pyszna! Narobiłeś mi smaku - muszę zrobić :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń