Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Jakie potrawy królują na Podlasiu? Czy wiesz, czym są zaguby, albo jak smakują podlaskie kartacze? Wybierz się w kulinarną podróż po Polsce. Dania, które na ciebie czekają, z pewnością zaskoczą cię bogactwem aromatów i smaków.

Jakie dania je się na Podlasiu? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

„Cudze chwalicie, swego nie znacie" na pewno, każdy chociaż raz przekonał się o prawdziwości tego powiedzenia. Racząc się specjałami z zagranicy, często można zapomnieć o tym, jak smaczna jest kuchnia regionalna. Dlatego, jeśli w te wakacje zdarzy ci się odwiedzić Podlasie, koniecznie musisz spróbować lokalnych dań, które są naprawdę pyszne. 

Zobacz także: Najlepsze potrawy na wakacjach. Co jeść we Włoszech, Chorwacji, Grecji i Hiszpanii?

Kuchnia Podlasia

Ten wschodni region Polski, leżący na Nizinie Podlaskiej i graniczący z Litwą oraz Białorusią, ma bardzo wiele do zaoferowania turystom. Jego burzliwa historia sprawiła, że do dziś można tam znaleźć ślady kultury żydowskiej, tatarskiej czy ukraińskiej.

Będąc na Podlasiu, warto zwiedzić tamtejsze cerkwie, zabytkowe dworki i kościoły oraz tradycyjne domki z kolorowymi okiennicami. Na uwagę zasługuje również przyroda – turystów przyciąga przede wszystkim Puszcza Białowieska, jednak zielonych rezerwatów jest tam znacznie więcej. Należą do nich m.in.: Rezerwat Przyrody Wielki Las, Rezerwat Przyrody Krzemianka czy Wrota Podlasia.

Kuchnia Podlasia – regionalne specjały

Będąc na Podlasiu, warto spróbować lokalnych dań, takich jak:

  • babka ziemniaczana – to charakterystyczna dla Podlasia potrawa wykonywana z ciasta z tartych ziemniaków oraz skwarków, pieczona w piecu. Jest sycąca i wysokokaloryczna, warto jednak spróbować jej przynajmniej raz,
  • kartacze – czyli tradycyjne kluski, wykonywane z mieszanki surowych oraz ugotowanych ziemniaków z nadzieniem z mięsa mielonego. Zazwyczaj podaje się je okraszone słoniną lub skrawkami,
  • zupa opieńkowa – ten przysmak jest szczególnie popularny w okolicy Puszczy Białowieskiej. Zupa grzybowa gotowana z opieńków jest smaczna i niezwykle aromatyczna. Najlepiej próbować jej w sezonie letnio-jesiennym, gdy wykonywana jest ze świeżych grzybów,
  • zaguby – to regionalne pierogi wypełnione farszem ziemniaczanym. Podaje się je z zasmażaną cebulką oraz boczkiem.

Kuchnia Podlasia – jakie produkty przywieźć z wakacji?

Podlasie to raj dla smakoszy – można tu spróbować potraw, które nie występują w innych regionach Polski. Aby zatrzymać smak tego miejsca na dłużej, warto zaopatrzyć się w kilka specjałów, takich jak:

  • swojski ser koryciński – jest to dojrzewający ser wyrabiany z mleka krowiego, o twardej konsystencji i lekko słonym smaku. Posiada charakterystyczny owalny kształt. Ser koryciński został wpisany do rejestru unijnego jako produkt regionalny. Jest wytwarzany jedynie na Podlasiu, w powiecie sokólskim,
  • pierekaczewnik – jest to potrawa wywodząca się z kuchni tatarskiej, wytwarzana z zapiekanego ciasta makaronowego, wypełnionego nadzieniem mięsnym (zazwyczaj jagnięciną lub baraniną). Składa się z wielu cienkich warstw, dlatego jest bardzo pracochłonna. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako przekąskę lub przystawkę.

Po więcej inspiracji zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Kartacze

 Kartacze Zobacz przepis

Kartacze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Babka ziemniaczana

 Babka ziemniaczana Zobacz przepis

Babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kartacze

 Kartacze Zobacz przepis

Kartacze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Grzyby po podlasku

 Grzyby po podlasku Zobacz przepis

Grzyby po podlasku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Karkówka w przyprawie podlaskiej z pasternakiem

 Karkówka w przyprawie podlaskiej z pasternakiem Zobacz przepis

Karkówka w przyprawie podlaskiej z pasternakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Podlaskie zaguby

 Podlaskie zaguby Zobacz przepis

Podlaskie zaguby / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pasztet podlaski

 Pasztet podlaski Zobacz przepis

Pasztet podlaski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kapuśniak podlaski

 Kapuśniak podlaski Zobacz przepis

Kapuśniak podlaski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie




Źródła: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Tą zupą zajadał się król Władysław Jagiełło. Zrobiłam ją według przepisu z 1898 roku, jest wspaniała »

Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »

Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
>60 min
3
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

0
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

7
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5