Spis treści:
- Kuchnia Podlasia
- Kuchnia Podlasia – regionalne specjały
- Kuchnia Podlasia – jakie produkty przywieźć z wakacji?
„Cudze chwalicie, swego nie znacie" na pewno, każdy chociaż raz przekonał się o prawdziwości tego powiedzenia. Racząc się specjałami z zagranicy, często można zapomnieć o tym, jak smaczna jest kuchnia regionalna. Dlatego, jeśli w te wakacje zdarzy ci się odwiedzić Podlasie, koniecznie musisz spróbować lokalnych dań, które są naprawdę pyszne.
Zobacz także: Najlepsze potrawy na wakacjach. Co jeść we Włoszech, Chorwacji, Grecji i Hiszpanii?
Kuchnia Podlasia
Ten wschodni region Polski, leżący na Nizinie Podlaskiej i graniczący z Litwą oraz Białorusią, ma bardzo wiele do zaoferowania turystom. Jego burzliwa historia sprawiła, że do dziś można tam znaleźć ślady kultury żydowskiej, tatarskiej czy ukraińskiej.
Będąc na Podlasiu, warto zwiedzić tamtejsze cerkwie, zabytkowe dworki i kościoły oraz tradycyjne domki z kolorowymi okiennicami. Na uwagę zasługuje również przyroda – turystów przyciąga przede wszystkim Puszcza Białowieska, jednak zielonych rezerwatów jest tam znacznie więcej. Należą do nich m.in.: Rezerwat Przyrody Wielki Las, Rezerwat Przyrody Krzemianka czy Wrota Podlasia.
Kuchnia Podlasia – regionalne specjały
Będąc na Podlasiu, warto spróbować lokalnych dań, takich jak:
- babka ziemniaczana – to charakterystyczna dla Podlasia potrawa wykonywana z ciasta z tartych ziemniaków oraz skwarków, pieczona w piecu. Jest sycąca i wysokokaloryczna, warto jednak spróbować jej przynajmniej raz,
- kartacze – czyli tradycyjne kluski, wykonywane z mieszanki surowych oraz ugotowanych ziemniaków z nadzieniem z mięsa mielonego. Zazwyczaj podaje się je okraszone słoniną lub skrawkami,
- zupa opieńkowa – ten przysmak jest szczególnie popularny w okolicy Puszczy Białowieskiej. Zupa grzybowa gotowana z opieńków jest smaczna i niezwykle aromatyczna. Najlepiej próbować jej w sezonie letnio-jesiennym, gdy wykonywana jest ze świeżych grzybów,
- zaguby – to regionalne pierogi wypełnione farszem ziemniaczanym. Podaje się je z zasmażaną cebulką oraz boczkiem.
Kuchnia Podlasia – jakie produkty przywieźć z wakacji?
Podlasie to raj dla smakoszy – można tu spróbować potraw, które nie występują w innych regionach Polski. Aby zatrzymać smak tego miejsca na dłużej, warto zaopatrzyć się w kilka specjałów, takich jak:
- swojski ser koryciński – jest to dojrzewający ser wyrabiany z mleka krowiego, o twardej konsystencji i lekko słonym smaku. Posiada charakterystyczny owalny kształt. Ser koryciński został wpisany do rejestru unijnego jako produkt regionalny. Jest wytwarzany jedynie na Podlasiu, w powiecie sokólskim,
- pierekaczewnik – jest to potrawa wywodząca się z kuchni tatarskiej, wytwarzana z zapiekanego ciasta makaronowego, wypełnionego nadzieniem mięsnym (zazwyczaj jagnięciną lub baraniną). Składa się z wielu cienkich warstw, dlatego jest bardzo pracochłonna. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako przekąskę lub przystawkę.
Po więcej inspiracji zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
6. Karkówka w przyprawie podlaskiej z pasternakiem
Zobacz przepisKarkówka w przyprawie podlaskiej z pasternakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce »
Lekki i orzeźwiający dodatek do obiadu i grilla. Wypróbuj przepis na surówkę pielgrzyma »