Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podlaskie zaguby to charakterystyczne danie mączne, które powstaje z tradycyjnego ciasta na pierogi, jednak jego forma podania znacznie się wyróżnia. To zawijasy z farszem ziemniaczanym. Po ugotowaniu jak tradycyjne pierogi, możesz je podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2141
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 100
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 125
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2141
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 100
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 125
Składniki
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce. Cebulę też zetrzyj lub drobno pokrój. Boczek wędzony posiekaj w kostkę, odcinając grubą skórę. Na oleju zeszklij cebulę, a następnie dodaj ziemniaki i boczek. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Smaż tak długo aż składniki nie będą surowe. Postaraj się nie doprowadzić do zarumienienia. Odstaw.
Teraz przygotuj ciasto. Mąkę połącz z wodą oraz solą i szybko zagniataj. Dodaj olej. Wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Odstaw je na 15 minut.
Ciasto podziel na pół. Każdą część rozwałkuj Rozprowadź połowę farszu. Zawiń jak na roladę i pokrój na kilkucentymetrowe paski. Tak samo zrób z drugą częścią ciasta i farszu.
Zagotuj wodę w garnku z odrobiną soli. Wrzucaj podlaskie zaguby partiami, gotuj 4-5 minut od wypłynięcia. Odcedź i podawaj z kwaśną śmietaną albo skwarkami.