Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podlaskie zaguby to charakterystyczne danie mączne, które powstaje z tradycyjnego ciasta na pierogi, jednak jego forma podania znacznie się wyróżnia. To zawijasy z farszem ziemniaczanym. Po ugotowaniu jak tradycyjne pierogi, możesz je podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu.
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 13482
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 607
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2825
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 777
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 13482
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 607
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2825
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 777
Składniki
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce. Cebulę też zetrzyj lub drobno pokrój. Boczek wędzony posiekaj w kostkę, odcinając grubą skórę. Na oleju zeszklij cebulę, a następnie dodaj ziemniaki i boczek. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Smaż tak długo aż składniki nie będą surowe. Postaraj się nie doprowadzić do zarumienienia. Odstaw.
Teraz przygotuj ciasto. Mąkę połącz z wodą oraz solą i szybko zagniataj. Dodaj olej. Wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Odstaw je na 15 minut.
Ciasto podziel na pół. Każdą część rozwałkuj Rozprowadź połowę farszu. Zawiń jak na roladę i pokrój na kilkucentymetrowe paski. Tak samo zrób z drugą częścią ciasta i farszu.
Zagotuj wodę w garnku z odrobiną soli. Wrzucaj podlaskie zaguby partiami, gotuj 4-5 minut od wypłynięcia. Odcedź i podawaj z kwaśną śmietaną albo skwarkami.