Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna , aromatyczna i soczysta dzięki przyprawie podlaskiej do karkówki.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8688
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 610
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8688
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 610
Składniki
Karkówkę pociąć w 2-cm płaty. Oprószyć solą, pieprzem i grubo przyprawą podlaską. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Zrumienić na rozgrzanym smalcu (lub innym tłuszczu). Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem. Podlać winem, bulionem, dodać pokrojony w plastry pasternak, liście i ziele. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec pod przykryciem 1,5 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć, usunąć liście i ziele a powstały sos razem z pasternakiem zmiksować. Podać w sosjerce. Tak przygotowana karkówka jest soczysta i pełna aromatu.