Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna , aromatyczna i soczysta dzięki przyprawie podlaskiej do karkówki.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 216
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 356
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 216
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 356
Składniki
Karkówkę pociąć w 2-cm płaty. Oprószyć solą, pieprzem i grubo przyprawą podlaską. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Zrumienić na rozgrzanym smalcu (lub innym tłuszczu). Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem. Podlać winem, bulionem, dodać pokrojony w plastry pasternak, liście i ziele. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec pod przykryciem 1,5 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć, usunąć liście i ziele a powstały sos razem z pasternakiem zmiksować. Podać w sosjerce. Tak przygotowana karkówka jest soczysta i pełna aromatu.