Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka w przyprawie podlaskiej z pasternakiem

Karkówka w przyprawie podlaskiej z pasternakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 422 Ocena: 3576

Dodano:

Odsłon: 162

Pyszna , aromatyczna i soczysta dzięki przyprawie podlaskiej do karkówki.

Składniki

  • ok. 1 kg karkówki
  • 3 pełne łyżki przyprawy podlaskiej do karkówki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki smalcu (można użyć innego tłuszczu)
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • duży pasternak o wadze 30 dag
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karkówka w przyprawie podlaskiej z pasternakiem

Przygotowanie

  1. Karkówkę pociąć w 2-cm płaty.
    Oprószyć solą, pieprzem i grubo przyprawą podlaską.
    Odstawić na 1-2 godziny do lodówki.
    Zrumienić na rozgrzanym smalcu (lub innym tłuszczu).
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem. Podlać winem, bulionem, dodać pokrojony w plastry pasternak, liście i ziele.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec pod przykryciem 1,5 godziny.
    Po tym czasie mięso wyjąć, usunąć liście i ziele a powstały sos razem z pasternakiem zmiksować.
    Podać w sosjerce.
    Tak przygotowana karkówka jest soczysta i pełna aromatu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń