Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna , aromatyczna i soczysta dzięki przyprawie podlaskiej do karkówki.
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5773
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 9638
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 278
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5773
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 9638
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 278
Składniki
Karkówkę pociąć w 2-cm płaty. Oprószyć solą, pieprzem i grubo przyprawą podlaską. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Zrumienić na rozgrzanym smalcu (lub innym tłuszczu). Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem. Podlać winem, bulionem, dodać pokrojony w plastry pasternak, liście i ziele. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec pod przykryciem 1,5 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć, usunąć liście i ziele a powstały sos razem z pasternakiem zmiksować. Podać w sosjerce. Tak przygotowana karkówka jest soczysta i pełna aromatu.