Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartacze

Kartacze

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 9682

Kartacze, cepeliny lub po prostu kluski ziemniaczane z mięsem. Jest to pyszne danie pochodzące z kuchni kresowej. Przygotowujemy je z ciasta ziemniaczanego, do którego wykorzystujemy ziemniaki gotowane i surowe. Wybierając ziemniaki, weźcie te o dużej zawartości skrobi, wtedy nie trzeba dodawać zbyt wiele mąki ziemniaczanej do ciasta.

Składniki

  • 700 g surowych ziemniaków
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • Cebula i olej do smażenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kartacze

Przygotowanie

  1. Przygotowanie farszu
    Mielone mięso włożyć do miski dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić dość intensywnie przyprawami, farsz do kartaczy musi być przyprawiany intensywnie, ponieważ ciasto na kluski jest raczej neutralne w smaku. Farsz odstawić do czasu przygotowania ciasta.

  2. Przygotowanie ciasta
    Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę.
    Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce do warzyw o bardzo drobnych oczkach. Można to zrobić przy pomocy robota kuchennego wyposażonego w tarczę do ścierania ziemniaków na placki, jest to tarcza o najdrobniejszych oczkach. Przygotować czystą ściereczkę bawełnianą z mocnej tkaniny, na którą wyłożyć część przetartych ziemniaków i dokładnie odcisnąć nadmiar płynu ziemniaczanego. Masa powinna być sucha, do tego trzeba trochę siły i cierpliwości.
    Przetarte i odciśnięte ziemniaki włożyć do miski, dodać sól, mąkę i wyrobić ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, to znaczy, że ziemniaki były słabo odciśnięte w takiej sytuacji można dodać odrobinę więcej mąki. Z ciasta odcinać kawałki o wadze około 100 g, każdy placuszek rozpłaszczyć na dłoni, placuszek powinien być duży. Na środek nałożyć solidną porcję mięsa, dokładnie skleić kluskę i uformować owalną kluskę. Obtoczyć ją w mące ziemniaczanej, odłożyć na blat do czasu przygotowania całości.

  3. Do dużego garnka wlać wodę, dodać sól, zagotować.
    Na talerz nasypać kilka łyżek mąki ziemniaczanej.
    Gotowe kluski włożyć do gotującej wody, gotować przez około 35 minut, jeśli kluski będą mniejsze niż te zaproponowane przeze mnie, będą potrzebowały mniej czasu na ugotowanie. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy z przypieczoną cebulką. Fantastyczne smakują kluski podsmażane na tłuszczu, niektórzy uważają, że są lepsze niż te świeżo wyjęte z wody. Żeby przygotować przypieczoną wersje, należy kluski pokroić w plastry i podsmażyć na tłuszczu do przyrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń