Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spaghetti bolognese to klasyka kuchni włoskiej. Samo przygotowanie składników jest bardzo proste i szybkie. Esencjonalność i wyrazistość przyprawy zapewnia długi czas gotowania, a także wybór prostych i dobrych jakościowo składników. Oto przepis na oryginalnie włoskie spaghetti bolognese.
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 324
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 414
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 227
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakońc...
Odsłon: 360
Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...
Odsłon: 393
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 324
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 414
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 227
Wspaniały tort bezowy z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Idealny na zakońc...
Odsłon: 360
Eggah to nic innego jak pieczony omlet z dodatkiem warzyw. Danie wywodzi się...
Odsłon: 393
Składniki
Marchewkę, seler i cebulę umyj i pokrój w bardzo drobną kostkę.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i usmaż na małym ogniu warzywa do momentu, aż cebula stanie się przezroczysta.
Zwiększ ogień do średniego i dodaj mielone mięsa. Mieszaj i rozdrabniaj większe kawałki. Smaż do momentu ładnego zrumienienia.
Dodaj wino. Gotuj przez pół minuty, aż płyn wyparuje. Zmniejsz ogień na mały i dodaj koncentrat, passatę, sól, pieprz i liść laurowy.
Zmniejsz ogień do minimalnego i gotuj przez ok. 3 godziny. Całość nie powinna się gotować, a jedynie stale podgrzewać. Mieszaj od czasu do czasu.
Po 3 godzinach wyjmij liść laurowy i dodaj mleko. Sos dobrze wymieszaj, ale nie zagotowuj.
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź go, ale nie przelewaj wodą. Wyłóż na talerz.
Na makaronie połóż sos pomidorowy. Spaghetti bolognese posyp tartym parmezanem i udekoruj listkami świeżej bazylii.