Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spaghetti bolognese to klasyka kuchni włoskiej. Samo przygotowanie składników jest bardzo proste i szybkie. Esencjonalność i wyrazistość przyprawy zapewnia długi czas gotowania, a także wybór prostych i dobrych jakościowo składników. Oto przepis na oryginalnie włoskie spaghetti bolognese.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 256
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 256
Składniki
Marchewkę, seler i cebulę umyj i pokrój w bardzo drobną kostkę.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i usmaż na małym ogniu warzywa do momentu, aż cebula stanie się przezroczysta.
Zwiększ ogień do średniego i dodaj mielone mięsa. Mieszaj i rozdrabniaj większe kawałki. Smaż do momentu ładnego zrumienienia.
Dodaj wino. Gotuj przez pół minuty, aż płyn wyparuje. Zmniejsz ogień na mały i dodaj koncentrat, passatę, sól, pieprz i liść laurowy.
Zmniejsz ogień do minimalnego i gotuj przez ok. 3 godziny. Całość nie powinna się gotować, a jedynie stale podgrzewać. Mieszaj od czasu do czasu.
Po 3 godzinach wyjmij liść laurowy i dodaj mleko. Sos dobrze wymieszaj, ale nie zagotowuj.
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź go, ale nie przelewaj wodą. Wyłóż na talerz.
Na makaronie połóż sos pomidorowy. Spaghetti bolognese posyp tartym parmezanem i udekoruj listkami świeżej bazylii.