Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone (a właściwie – smażone i duszone) udka z kurczaka to bardzo proste danie, któremu oryginalnego charakter może dodać marynata. Na przykład lekko orientalna, miodowo-musztardowa z dodatkiem wyrazistego czosnku i ostrej papryki. Aby mięso zyskało intensywny, bogaty smak, pozostaw je w marynacie nawet na dobę. Gotowe udka z kurczaka podaj z ziemniakami lub kaszą oraz surówką.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Umyj udka z kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym. Zachowaj skórę.
Połącz w miseczce oliwę, miód i musztardę. Wymieszaj na jednolity sos. Dodaj obie papryki, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie wymieszaj. Dokładnie natrzyj marynatą udka i odłóż je do lodówki na co najmniej godzinę.
Wyjmij udka z lodówki i poczekaj, aż ogrzeją się do temperatury pokojowej. Rozgrzej na patelni masło klarowane. Podsmaż na nim udka na złocisty kolor – kilka minut po każdej ze stron.
Wlej na patelnię bulin drobiowy. Duś udka z kurczaka (na średnim ogniu) pod przykryciem przez około 30 minut, co pewien czas przewracając je na drugą stronę.