Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po normandzku to pyszne danie wywodzące się z kuchni francuskiej. To całe udka kurczaka duszone w cydrze, z dodatkiem cebulki, czosnku i tymianku, doprawione śmietaną, musztardą i smażonymi jabłkami. Pod względem wyglądu i smaku otrzymasz luksusową potrawę, choć tak naprawdę jej przygotowanie jest bardzo proste.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 388
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2902
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 388
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2902
Składniki
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Na patelni rozgrzej masło, ułóż jabłka w jednej warstwie i smaż do uzyskania złotego koloru, przekręcając je kilka razy. Po ok. 5-7 minutach zdejmij jabłka na talerz.
Kurczaka umyj, osusz i natrzyj solą i pieprzem, po czym obsyp mąką. Na patelni, na której smażyły się jabłka znów rozgrzej masło, obsmaż udka z dwóch stron, aż skórka stanie się chrupiąca i złocistobrązowa. Następnie odłóż kurczaka na talerz. Ponownie wrzuć łyżkę masła na patelnię, umieść pokrojoną w piórka cebulkę i przesmażaj ok. 5 minut. Po czym wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i suszony tymianek. Wlej cydr, pozwól, aby alkohol odparował i gotuj sos ok. 5 minut.
Kurczaka ułóż w natłuszczonej masłem ceramicznej foremce, zalej sosem cydrowo-cebulowym, przykryj folią lub pokrywą, wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30 minut. Możesz także użyć żeliwnej patelni, która nadaje się do pieczenia w piekarniku i całe danie przygotować w tym naczyniu, bez przekładania do formy.
Upieczonego kurczaka przełóż na talerz i dokończ sos (przekładając zawartość foremki na patelnię). Dolej śmietanę i musztardę, dobrze wymieszaj. Gotuj sos ok. 5 minut, aż zgęstnieje. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę bulionu lub zagęścić sos mąką. Do sosu dodaj obsmażone ćwiartki jabłek, udka kurczaka oraz kilka gałązek świeżego tymianku. Podgrzej do zagotowania, a na zakończenie dopraw solą i czarnym pieprzem.
Kurczaka po normandzku wykładaj na talerz i podawaj w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub ziemniaczanego puree.