Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć fit kotlety są całkowicie inne niż klasyczne i znane nam wszystkim mielone, to nie można odmówić im smaku i soczystości. Dodatek parmezanu nadaje lekkiej pikanterii i charakterystycznego aromatu. Dzięki pieczeniu, a nie smażeniu, danie jest polecane szczególnie osobom dbającym o linię czy zwyczajnie unikającym nadmiaru tłuszczu w posiłkach. Będą świetną alternatywą dla codziennego obiadu i przypadną do gustu nawet najmłodszym.
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 156
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15536
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 165
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 111
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 156
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15536
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 165
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 111
Składniki
Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki włóż do dużej miski i wymieszaj dłońmi do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Lekko wysmaruj go łyżką oliwy.
Z masy mięsnej formuj płaskie kotleciki o średnicy ok. 5-6 cm. Odkładaj je na blaszkę, zachowując odstęp ok. 1 cm między nimi. Wierzch kotletów posmaruj drugą łyżką oliwy.
Z masy mięsnej formuj płaskie kotleciki o średnicy ok. 5-6 cm. Odkładaj je na blaszkę, zachowując odstęp ok. 1 cm między nimi. Wierzch kotletów posmaruj drugą łyżką oliwy.
Fit kotlety wyjmij z pieca i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Podawaj z dodatkiem skrobiowym i lekką surówką. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, przez ok. 3-4 dni.