Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć fit kotlety są całkowicie inne niż klasyczne i znane nam wszystkim mielone, to nie można odmówić im smaku i soczystości. Dodatek parmezanu nadaje lekkiej pikanterii i charakterystycznego aromatu. Dzięki pieczeniu, a nie smażeniu, danie jest polecane szczególnie osobom dbającym o linię czy zwyczajnie unikającym nadmiaru tłuszczu w posiłkach. Będą świetną alternatywą dla codziennego obiadu i przypadną do gustu nawet najmłodszym.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 132
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 748
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 132
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 748
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Składniki
Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki włóż do dużej miski i wymieszaj dłońmi do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Lekko wysmaruj go łyżką oliwy.
Z masy mięsnej formuj płaskie kotleciki o średnicy ok. 5-6 cm. Odkładaj je na blaszkę, zachowując odstęp ok. 1 cm między nimi. Wierzch kotletów posmaruj drugą łyżką oliwy.
Z masy mięsnej formuj płaskie kotleciki o średnicy ok. 5-6 cm. Odkładaj je na blaszkę, zachowując odstęp ok. 1 cm między nimi. Wierzch kotletów posmaruj drugą łyżką oliwy.
Fit kotlety wyjmij z pieca i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Podawaj z dodatkiem skrobiowym i lekką surówką. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, przez ok. 3-4 dni.