Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron po toskańsku z pewnością zasmakuje wszystkim amatorom pomidorów w każdej postaci. To sprężysty makaron penne z suszonymi na słońcu pomidorami i soczystymi pomidorkami koktajlowymi, aromatyzowany czosnkiem i szalotką, wykończony świeżą natką pietruszki. Wykonanie potrawy z pewnością nie zajmie wiele czasu, a dodatkowym atutem jest wykonanie dania w jednej patelni.
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 120
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 120
Składniki
Na dużej patelni rozpuść masło (ok. 2 łyżki), wrzuć drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Smaż, często mieszając, przez ok. 3-4 minuty, aż warzywa zmiękną i staną się błyszczące. Dorzuć koncentrat pomidorowy, suszone oregano i paprykę. Przesmażaj, mieszając przez 2 minuty lub do momentu, aż koncentrat zacznie ciemnieć. Na patelnię wlej bulion i mleko, wrzuć suchy makaron, pomidorki koktajlowe przekrojone na połowy oraz drobno posiekany pomidory suszone z zalewy. Dopraw solą i czarnym i pieprzem, zamieszaj, przykryj pokrywkę i zagotuj. Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. W efekcie makaron powinien być miękki, ale jednocześnie jędrny. Gotowe danie zdejmij z ognia, dodaj drobno starty parmezan i wymieszaj do połączenia. W razie potrzeby dolej więcej bulionu.
Makaron po toskańsku wykładaj na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj od razu.