Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby gołąbków: gotowanych, pieczonych, smażonych. Możliwych modyfikacji tego znanego dania jest bardzo dużo, ale wszystkie łączy długi czas przygotowań. Kapustę trzeba sparzyć, obrać z liści, ponownie sparzyć, mięso szczelnie owinąć… Można też jednak zrobić gołąbki bez zawijania! Mają ten sam, klasyczny smak, a są znacznie prostsze i szybsze w przygotowaniu. A dodatkowo smakują równie dobrze w wersji gotowanej, co pieczonej i smażonej.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8198
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1182
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4556
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 596
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8198
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1182
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4556
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 596
Składniki
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Białą kapustę bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużej misce wymieszaj ze sobą: mięso, ryż, jajka, kapustę i kaszę manną. Dodaj sól i pieprz. Uformuj kotlety.
Gołąbki bez zawijania obtocz w mące i smaż na rumiano z każdej strony. Przełóż je na osobny talerz. W dużym garnku wymieszaj ze sobą bulion i koncentrat pomidorowy. Do tak powstałego sosu włóż gołąbki i delikatnie przemieszaj, by całe były przykryte płynem. Gotuj pod przykryciem 50 minut na niewielkim ogniu.
Po tym czasie w osobnej miseczce zahartuj śmietanę, dodając do niej po łyżce sosu pomidorowego z garnka. Kiedy śmietana będzie już dobrze ciepła, wlej całość do gołąbków i delikatnie zamieszaj. Nie doprowadzaj do wrzenia. Gołąbki bez zawijania podawaj z tak przyrządzonym sosem pomidorowym, posypane siekanym koperkiem.