Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć tego dania nie wykonasz szybko, to boska lazania zrekompensuje ci długi czas przygotowywania swoim obłędnym smakiem.
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 41
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 590
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 41
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 590
Składniki
Sos boloński. Pokój pancettę w drobną kostkę lub boczek w drobne paski. Obierz warzywa. Drobno poszatkuj cebulę, pokrój selera w wąskie paseczki, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć mięso na patelnię, dodaj warzywa. Podsmaż całość, aż stanie się błyszcząca, a cebula bladozłota. Dodaj wołowinę i wieprzowinę i smaż, aż mięso się zrumieni. Posyp przyprawami: goździkiem, cynamonem i pieprzem. Wlej pomidory na patelnię, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i duś na średnim ogniu przez 15 minut. Jeśli używasz całych pomidorów z puszki, rozdrobnij je w trakcie dodawania do sosu. Dolej mleko, dopraw solą morską, a następnie zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. Mieszaj co najmniej co 20 minut.
Sos beszamelowy: Na głębszej patelni lub w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aby powstała gładka masa. Powolnym strumieniem zacznij wlewać gorące mleko i stale mieszając rozbijaj grudki sosu. Sos powinien być gęsty, lejący i mieć gładką konsystencję. Dopraw solą i czarnym pieprzem.
Ugotuj makaron lazania w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, a następnie rozłóż go oddzielnie, by płaty makaronu się nie posklejały. Przygotuj ceramiczną lub szklaną foremkę o wymiarach 30x25 cm, posmaruj dno oliwą i rozgrzej piekarnik do 180°C.
Najpierw ułóż warstwę makaronu, nałóż 1/3 sosu bolońskiego, a następnie 1/3 sosu beszamelowego. Posyp startym parmezanem. Powtórz czynność jeszcze dwa razy. Na wierzchu ułóż ostatnią warstwę makaronu i posyp tartym parmezanem.
Przykryj zapiekankę folią aluminiową i włóż formę do pieca na 30 minut, aż wierzch zapiekanki zacznie się lekko przyrumieniać.