Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć tego dania nie wykonasz szybko, to boska lazania zrekompensuje ci długi czas przygotowywania swoim obłędnym smakiem.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4092
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11205
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6443
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13437
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5206
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4092
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11205
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6443
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13437
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5206
Składniki
Sos boloński. Pokój pancettę w drobną kostkę lub boczek w drobne paski. Obierz warzywa. Drobno poszatkuj cebulę, pokrój selera w wąskie paseczki, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć mięso na patelnię, dodaj warzywa. Podsmaż całość, aż stanie się błyszcząca, a cebula bladozłota. Dodaj wołowinę i wieprzowinę i smaż, aż mięso się zrumieni. Posyp przyprawami: goździkiem, cynamonem i pieprzem. Wlej pomidory na patelnię, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i duś na średnim ogniu przez 15 minut. Jeśli używasz całych pomidorów z puszki, rozdrobnij je w trakcie dodawania do sosu. Dolej mleko, dopraw solą morską, a następnie zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. Mieszaj co najmniej co 20 minut.
Sos beszamelowy: Na głębszej patelni lub w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aby powstała gładka masa. Powolnym strumieniem zacznij wlewać gorące mleko i stale mieszając rozbijaj grudki sosu. Sos powinien być gęsty, lejący i mieć gładką konsystencję. Dopraw solą i czarnym pieprzem.
Ugotuj makaron lazania w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, a następnie rozłóż go oddzielnie, by płaty makaronu się nie posklejały. Przygotuj ceramiczną lub szklaną foremkę o wymiarach 30x25 cm, posmaruj dno oliwą i rozgrzej piekarnik do 180°C.
Najpierw ułóż warstwę makaronu, nałóż 1/3 sosu bolońskiego, a następnie 1/3 sosu beszamelowego. Posyp startym parmezanem. Powtórz czynność jeszcze dwa razy. Na wierzchu ułóż ostatnią warstwę makaronu i posyp tartym parmezanem.
Przykryj zapiekankę folią aluminiową i włóż formę do pieca na 30 minut, aż wierzch zapiekanki zacznie się lekko przyrumieniać.