Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Pulpety w sosie pieczarkowym
  • Dania główne
  • Przepis na

Pulpety w sosie pieczarkowym

13.05.2025 Odsłon: 176356
5.0 (133 oceny)

Przepis dnia: 19-05-2025

Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Pulpety w sosie pieczarkowym to danie, które idealnie wpisuje się w klimat domowej kuchni – sycące, aromatyczne i niesamowicie uniwersalne. To propozycja, która sprawdza się na każdą okazję: na codzienny obiad, rodzinne spotkanie, a nawet niedzielny posiłek. Ich przygotowanie nie wymaga wielu składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych – wystarczy dobre mięso, garść przypraw i chwila cierpliwości. 

Pulpety w sosie pieczarkowym – klasyka w smacznym wydaniu 

Prostota i klasyczne połączenie smaków sprawiają, że pulpety w sosie pieczarkowym cieszą się taką popularnością. Delikatne, miękkie kulki z mięsa mielonego, z dodatkiem natki pietruszki i podsmażonej cebulki, połączone z kremowym sosem na bazie pieczarek i śmietanki – to duet, który jest idealnym przepisem na danie główne. Mięso dzięki smażeniu i późniejszemu duszeniu staje się soczyste i aromatyczne i razem z sosem tworzy rozgrzewającą całość. 

Warto przygotować to danie nie tylko dlatego, że jest smaczne – ale też dlatego, że można je łatwo dopasować do swoich upodobań. Świetnie komponuje się zarówno z ziemniakami, kaszą, jak i możesz przygotować pulpety w sosie pieczarkowym z makaronem. To też doskonały sposób na wykorzystanie prostych składników w nowoczesnej, apetycznej formie. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Prosty przepis na pulpety w sosie pieczarkowym 

Przepis na pulpety z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym, który właśnie prezentujemy, to klasyka w najlepszym domowym wydaniu. Jest prosty, szybki i niezwykle uniwersalny, a przy tym daje pewność, że efekt będzie pyszny i satysfakcjonujący. To danie nie wymaga ani drogich składników, ani skomplikowanych technik – wystarczy dobrej jakości mięso mielone z łopatki wieprzowej i kilka podstawowych dodatków, by stworzyć posiłek, który zasmakuje całej rodzinie. 

Mięso wysokiej jakości jest kluczem do tego, żeby wykonać pyszne pulpety w sosie pieczarkowym. Przepis, który podajemy, zdradza też, że na początku warto zadbać o dobrze wyrobioną masę mięsną. Dodanie podsmażonej cebuli, świeżej natki pietruszki i bułki tartej sprawia, że pulpety mają idealną konsystencję – są miękkie, ale zwarte, nie rozpadają się podczas smażenia ani duszenia. 

Kolejny ważny krok to podsmażenie pulpetów w sosie pieczarkowym na patelni. Zrumienienie ich z każdej strony nie tylko poprawia smak, ale też zamyka mięso, zatrzymując w środku soki. Dzięki temu po duszeniu w sosie będą soczyste i aromatyczne. Co więcej, smażenie sprawia, że pulpeciki w sosie pieczarkowym nabierają ładnego koloru, a danie prezentuje się apetycznie już na pierwszy rzut oka. 

Sos pieczarkowy, który proponujemy, to kolejna zaleta tego przepisu. Przygotowany z podsmażonych pieczarek i śmietanki, jest kremowy, łagodny, a jednocześnie bardzo aromatyczny. Dobrze komponuje się zarówno z mięsem, jak i z dodatkami – ziemniakami, makaronem czy kaszą. Warto pokroić pieczarki cienko, by szybko się usmażyły i oddały swój smak. Prosty przepis na pulpety w sosie pieczarkowym, podany przez nas, zdradza też, że duszenie mięsa powinno odbywać się przez kilka minut. To ważne, aby wszystkie smaki się połączyły, a sos nabrał odpowiedniej gęstości. 

Pulpety w sosie pieczarkowym – przepis na inne wariacje 

Choć klasyczne pulpety w sosie pieczarkowym z mięsa wieprzowego to przepis na klasyczne danie kuchni polskiej, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu przygotować je w nieco innej odsłonie. Dzięki kilku modyfikacjom można stworzyć wersje lżejsze, bardziej aromatyczne, a nawet odpowiednie na uroczysty obiad. 

Jedną z ciekawszych opcji są pulpety w sosie pieczarkowym z piekarnika. Zamiast smażyć kulki na patelni, wystarczy ułożyć je na papierze do pieczenia i piec przez około 25 minut w temperaturze 180°C – aż będą rumiane i wypieczone w środku. Taka wersja jest nieco lżejsza, bo nie wymaga użycia tłuszczu do smażenia, a przy tym równie smaczna. Można je podać z tym samym sosem pieczarkowym. 

Świetną alternatywą dla klasycznych dodatków jest również kasza – np. gryczana, jęczmienna lub bulgur. Mielone z kaszą tworzą zgrany duet nie tylko na talerzu, ale też w składnikach – bo część ugotowanej kaszy możesz dodać bezpośrednio do masy mięsnej zamiast bułki tartej. Dla tych, którzy szukają lżejszej wersji mięsa, świetną propozycją są pulpety z indyka w sosie pieczarkowym. Takie mięso jest delikatniejsze i mniej tłuste, co sprawia, że idealnie nadaje się dla dzieci lub osób na diecie. 

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Wiesia-S
Wiesia-S
Zupy

Zupa wiśniowa

Zupy Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Owsianki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 493

do 15 min 15 min
3
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5331

do 30 min 30 min
39
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Śniadania Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Jestem miłośniczką sałatek. Oto dowód, że z produktów przeznaczonych na kana...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4733

do 15 min 15 min
11
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Puchate racuchy z jabłkiem

Przekąski Puchate racuchy z jabłkiem

Polecam. Jak u babci.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5156

do 30 min 30 min
15
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3451

do 30 min 30 min
10
wałek
wałek
Dania główne

Delikatna marynata do drobiu na grilla

Dania główne Delikatna marynata do drobiu na grilla

Jeżeli zależy nam na tym, by grillowane mięso było soczyste i delikatne, przy...

  • Grill
  • Polska
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry
  • Tymianek

Odsłon: 2091

do 30 min 30 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Wiesia-S
Wiesia-S
Zupy

Zupa wiśniowa

Zupy Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Owsianki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 493

do 15 min 15 min
3
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5331

do 30 min 30 min
39
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Śniadania Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Jestem miłośniczką sałatek. Oto dowód, że z produktów przeznaczonych na kana...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4733

do 15 min 15 min
11
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Puchate racuchy z jabłkiem

Przekąski Puchate racuchy z jabłkiem

Polecam. Jak u babci.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5156

do 30 min 30 min
15
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3451

do 30 min 30 min
10
wałek
wałek
Dania główne

Delikatna marynata do drobiu na grilla

Dania główne Delikatna marynata do drobiu na grilla

Jeżeli zależy nam na tym, by grillowane mięso było soczyste i delikatne, przy...

  • Grill
  • Polska
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry
  • Tymianek

Odsłon: 2091

do 30 min 30 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Pulpety w sosie pieczarkowym
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Sos:
  • 500 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
1

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.

2

Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jedno jajko, dodajemy bułkę tartą, podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Mięso na pulpety wyrabiamy dłońmi. Następnie myjemy ręce. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, które przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmażamy na rumiany kolor z każdej strony.

3

Podsmażone pulpety ściągamy z patelni.

4

Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy mocno przez około 7-10 minut razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną cebulą. Następnie zalewamy je śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy podsmażone pulpeciki do sosu pieczarkowego. Całość dusimy przez kolejne 5-10 minut.

5

Gorące pulpety w sosie pieczarkowym serwujemy z ulubioną kaszą, ziemniakami z wody lub makaronem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki