Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Pulpety w sosie pieczarkowym
  • Dania główne
  • Przepis na

Pulpety w sosie pieczarkowym

13.05.2025 Odsłon: 189339
5.0 (142 oceny)

Przepis dnia: 19-05-2025

Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Pulpety w sosie pieczarkowym to danie, które idealnie wpisuje się w klimat domowej kuchni – sycące, aromatyczne i niesamowicie uniwersalne. To propozycja, która sprawdza się na każdą okazję: na codzienny obiad, rodzinne spotkanie, a nawet niedzielny posiłek. Ich przygotowanie nie wymaga wielu składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych – wystarczy dobre mięso, garść przypraw i chwila cierpliwości. 

Pulpety w sosie pieczarkowym – klasyka w smacznym wydaniu 

Prostota i klasyczne połączenie smaków sprawiają, że pulpety w sosie pieczarkowym cieszą się taką popularnością. Delikatne, miękkie kulki z mięsa mielonego, z dodatkiem natki pietruszki i podsmażonej cebulki, połączone z kremowym sosem na bazie pieczarek i śmietanki – to duet, który jest idealnym przepisem na danie główne. Mięso dzięki smażeniu i późniejszemu duszeniu staje się soczyste i aromatyczne i razem z sosem tworzy rozgrzewającą całość. 

Warto przygotować to danie nie tylko dlatego, że jest smaczne – ale też dlatego, że można je łatwo dopasować do swoich upodobań. Świetnie komponuje się zarówno z ziemniakami, kaszą, jak i możesz przygotować pulpety w sosie pieczarkowym z makaronem. To też doskonały sposób na wykorzystanie prostych składników w nowoczesnej, apetycznej formie. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Prosty przepis na pulpety w sosie pieczarkowym 

Przepis na pulpety z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym, który właśnie prezentujemy, to klasyka w najlepszym domowym wydaniu. Jest prosty, szybki i niezwykle uniwersalny, a przy tym daje pewność, że efekt będzie pyszny i satysfakcjonujący. To danie nie wymaga ani drogich składników, ani skomplikowanych technik – wystarczy dobrej jakości mięso mielone z łopatki wieprzowej i kilka podstawowych dodatków, by stworzyć posiłek, który zasmakuje całej rodzinie. 

Mięso wysokiej jakości jest kluczem do tego, żeby wykonać pyszne pulpety w sosie pieczarkowym. Przepis, który podajemy, zdradza też, że na początku warto zadbać o dobrze wyrobioną masę mięsną. Dodanie podsmażonej cebuli, świeżej natki pietruszki i bułki tartej sprawia, że pulpety mają idealną konsystencję – są miękkie, ale zwarte, nie rozpadają się podczas smażenia ani duszenia. 

Kolejny ważny krok to podsmażenie pulpetów w sosie pieczarkowym na patelni. Zrumienienie ich z każdej strony nie tylko poprawia smak, ale też zamyka mięso, zatrzymując w środku soki. Dzięki temu po duszeniu w sosie będą soczyste i aromatyczne. Co więcej, smażenie sprawia, że pulpeciki w sosie pieczarkowym nabierają ładnego koloru, a danie prezentuje się apetycznie już na pierwszy rzut oka. 

Sos pieczarkowy, który proponujemy, to kolejna zaleta tego przepisu. Przygotowany z podsmażonych pieczarek i śmietanki, jest kremowy, łagodny, a jednocześnie bardzo aromatyczny. Dobrze komponuje się zarówno z mięsem, jak i z dodatkami – ziemniakami, makaronem czy kaszą. Warto pokroić pieczarki cienko, by szybko się usmażyły i oddały swój smak. Prosty przepis na pulpety w sosie pieczarkowym, podany przez nas, zdradza też, że duszenie mięsa powinno odbywać się przez kilka minut. To ważne, aby wszystkie smaki się połączyły, a sos nabrał odpowiedniej gęstości. 

Pulpety w sosie pieczarkowym – przepis na inne wariacje 

Choć klasyczne pulpety w sosie pieczarkowym z mięsa wieprzowego to przepis na klasyczne danie kuchni polskiej, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu przygotować je w nieco innej odsłonie. Dzięki kilku modyfikacjom można stworzyć wersje lżejsze, bardziej aromatyczne, a nawet odpowiednie na uroczysty obiad. 

Jedną z ciekawszych opcji są pulpety w sosie pieczarkowym z piekarnika. Zamiast smażyć kulki na patelni, wystarczy ułożyć je na papierze do pieczenia i piec przez około 25 minut w temperaturze 180°C – aż będą rumiane i wypieczone w środku. Taka wersja jest nieco lżejsza, bo nie wymaga użycia tłuszczu do smażenia, a przy tym równie smaczna. Można je podać z tym samym sosem pieczarkowym. 

Świetną alternatywą dla klasycznych dodatków jest również kasza – np. gryczana, jęczmienna lub bulgur. Mielone z kaszą tworzą zgrany duet nie tylko na talerzu, ale też w składnikach – bo część ugotowanej kaszy możesz dodać bezpośrednio do masy mięsnej zamiast bułki tartej. Dla tych, którzy szukają lżejszej wersji mięsa, świetną propozycją są pulpety z indyka w sosie pieczarkowym. Takie mięso jest delikatniejsze i mniej tłuste, co sprawia, że idealnie nadaje się dla dzieci lub osób na diecie. 

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 254

do 30 min 30 min
3
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60583

> 60 min >60 min
114
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 494

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1080

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4717

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1367

do 30 min 30 min
12
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 254

do 30 min 30 min
3
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60583

> 60 min >60 min
114
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 494

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1080

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4717

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1367

do 30 min 30 min
12
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Pulpety w sosie pieczarkowym
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Sos:
  • 500 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
1

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.

2

Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jedno jajko, dodajemy bułkę tartą, podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Mięso na pulpety wyrabiamy dłońmi. Następnie myjemy ręce. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, które przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmażamy na rumiany kolor z każdej strony.

3

Podsmażone pulpety ściągamy z patelni.

4

Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy mocno przez około 7-10 minut razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną cebulą. Następnie zalewamy je śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy podsmażone pulpeciki do sosu pieczarkowego. Całość dusimy przez kolejne 5-10 minut.

5

Gorące pulpety w sosie pieczarkowym serwujemy z ulubioną kaszą, ziemniakami z wody lub makaronem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki