Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym sosie pieczarkowym. Ja do przygotowania pulpetów najczęściej wykorzystuje mięso z łopatki wieprzowej, ale równie smaczne wyjdą z mięsa z kurczaka, indyka lub z wołowiny. Danie można zaserwować z ziemniakami z wody, kaszą, ryżem lub makaronem.
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 551
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1150
Mój najnowszy eksperyment z łososiem, którego staram się tak zawsze doprawić,...
Odsłon: 117
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 551
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1150
Mój najnowszy eksperyment z łososiem, którego staram się tak zawsze doprawić,...
Odsłon: 117
Składniki
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jedno jajko, dodajemy bułkę tartą, podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Mięso na pulpety wyrabiamy dłońmi. Następnie myjemy ręce. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, które przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmażamy na rumiany kolor z każdej strony.
Podsmażone pulpety ściągamy z patelni.
Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy przez około 7-10 minut. Następnie zalewamy je śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy podsmażone pulpeciki do sosu pieczarkowego. Całość dusimy przez kolejne 5-10 minut.
Gorące pulpety w sosie pieczarkowym serwujemy z ulubioną kaszą, ziemniakami z wody lub makaronem.