Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka duszona w ciemnym piwie jest miękka, soczysta, wprost rozpływa się w ustach. Świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, jak i z kaszą czy ryżem. Możesz też zjeść ją z kawałkiem pieczywa.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116767
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8003
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1602
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1310
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116767
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8003
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1602
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1310
Składniki
Umyj mięso i osusz. Podziel na 5-6 równych plastrów. Oprósz je solą i pieprzem. Obtocz w niewielkiej ilości mąki.
Roztop na dużej patelni z grubym dnem 1 łyżkę masło klarowanego. Obsmaż krótko mięso (na wysokiej mocy palnika) – tak, by zarumieniło się z obu stron. Przełóż plastry karkówki na talerz.
Pokrój cebulę w dość grube półkrążki. Dołóż na patelnię resztę masła klarowanego. Zeszklij cebulę (na średniej mocy palnika). Pod koniec smażenia dodaj posiekany drobno czosnek.
Zalej zawartość patelni piwem. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika i dodaj miód, listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj sos jeszcze przez chwilę.
Włóż na patelnię mięso. Duś pod przykryciem do miękkości – przez około 40 minut.
Wyjmij mięso z patelni. Zredukuj nieco sos. Dopraw go do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Ponownie włóż na patelnię mięso i duś jeszcze przez chwilę.
Podawaj karkówkę duszoną w piwie udekorowaną świeżymi ziołami.