Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto jedno z tych dań, które bez wahania można robić w ilościach hurtowych. I tak zawsze zniknie do ostatniej porcji. Proste i pyszne pulpety w sosie paprykowym są prawdziwym, obiadowym hitem. Z powodzeniem możecie serwować je z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Warto również pamiętać, że danie to można zamrozić lub zawekować w słoikach, tak aby porcja czekała na was zawsze, gdy nie będziecie mieć czasu na gotowanie dużego obiadu.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 258
Polecam.
Odsłon: 409
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 258
Polecam.
Odsłon: 409
Składniki
Przygotuj pulpety. Wszystkie składniki umieść w średniej misce i zagnieć dłońmi do całkowitego połączenia. Z masy formuj kuleczki o średnicy ok. 1-2 cm. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Pulpety kładź na gorący tłuszcz i obsmaż je ze wszystkich stron. Kiedy będą lekko zrumienione, przenieś je na osobny talerz i odstaw.
Przygotuj sos. Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę lub cienkie paseczki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj ją na patelnię po smażeniu pulpetów i doprowadź do zezłocenia. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejną minutę. Dodaj paprykę i smaż aż straci swoją chrupkość i objętość. Mieszankę warzyw przenieś do osobnej miski i odstaw.
Na patelnię włóż masło i je rozpuść. Dodaj mąkę i mieszaj do całkowitego połączenia. Energicznie ucieraj przez kolejne 1-2 minuty do zezłocenia zasmażki. Następnie wlej gorący bulion, cały czas dobrze mieszając, by nie powstały grudki.
Śmietanę zahartuj i dodaj na patelnię. Całość dobrze wymieszaj i trzymaj na ogniu przez minutę, do zgęstnienia.
Włóż ponownie paprykę i dopraw ją do smaku wszystkimi przyprawami i koperkiem. Dołóż następnie pulpety i gotuj całość pod przykryciem przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pulpety w sosie paprykowym podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem skrobiowym.