Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapuśniak to klasyczna zupa kuchni polskiej. W starych książkach kucharskich można znaleźć dziesiątki przepisów na to danie. Są podobne, ale różnią się niuansami, które czasem diametralnie zmieniają smak pysznej zupy. Poniżej znajdziesz przepis wyszperany z książki poświęconej kuchni Podlasia.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38500
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 395
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 160
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9247
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38500
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 395
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 160
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9247
Składniki
Zalej mięso około 1,5 l wody. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas zbieraj z wywaru szumowiny. Wyłów z wywaru mięso i przyprawy. Łopatkę podziel na mniejsze kawałki. Oddziel mięso z żeberek od kostek. Odłóż na bok.
Poszatkuj kapustę. Dodaj do bulionu wraz z sokiem (chyba, że uznasz, że jest zbyt kwaśna – wówczas możesz ją nawet przepłukać). Zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 30 minut – aż kapusta zmięknie.
W osobnym garnku ugotuj ziemniaki w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Pokrój dość drobno cebulę i paprykę. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż warzywa na oleju z dodatkiem kminku i przecieru pomidorowego. Przełóż warzywa do garnka z kapustą. Dodaj ugotowane ziemniaki (wraz z wodą, w której się gotowały) i rozdrobnione mięso. Ponownie zagotuj wywar. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj kapuśniak podlaski udekorowany natką pietruszki.