Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapuśniak to klasyczna zupa kuchni polskiej. W starych książkach kucharskich można znaleźć dziesiątki przepisów na to danie. Są podobne, ale różnią się niuansami, które czasem diametralnie zmieniają smak pysznej zupy. Poniżej znajdziesz przepis wyszperany z książki poświęconej kuchni Podlasia.
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4845
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7479
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 963
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4845
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7479
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 963
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Składniki
Zalej mięso około 1,5 l wody. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas zbieraj z wywaru szumowiny. Wyłów z wywaru mięso i przyprawy. Łopatkę podziel na mniejsze kawałki. Oddziel mięso z żeberek od kostek. Odłóż na bok.
Poszatkuj kapustę. Dodaj do bulionu wraz z sokiem (chyba, że uznasz, że jest zbyt kwaśna – wówczas możesz ją nawet przepłukać). Zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 30 minut – aż kapusta zmięknie.
W osobnym garnku ugotuj ziemniaki w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Pokrój dość drobno cebulę i paprykę. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż warzywa na oleju z dodatkiem kminku i przecieru pomidorowego. Przełóż warzywa do garnka z kapustą. Dodaj ugotowane ziemniaki (wraz z wodą, w której się gotowały) i rozdrobnione mięso. Ponownie zagotuj wywar. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj kapuśniak podlaski udekorowany natką pietruszki.