Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapuśniak to klasyczna zupa kuchni polskiej. W starych książkach kucharskich można znaleźć dziesiątki przepisów na to danie. Są podobne, ale różnią się niuansami, które czasem diametralnie zmieniają smak pysznej zupy. Poniżej znajdziesz przepis wyszperany z książki poświęconej kuchni Podlasia.
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 295
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 350
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 104
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 68
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 295
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 350
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 104
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 68
Składniki
Zalej mięso około 1,5 l wody. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas zbieraj z wywaru szumowiny. Wyłów z wywaru mięso i przyprawy. Łopatkę podziel na mniejsze kawałki. Oddziel mięso z żeberek od kostek. Odłóż na bok.
Poszatkuj kapustę. Dodaj do bulionu wraz z sokiem (chyba, że uznasz, że jest zbyt kwaśna – wówczas możesz ją nawet przepłukać). Zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 30 minut – aż kapusta zmięknie.
W osobnym garnku ugotuj ziemniaki w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Pokrój dość drobno cebulę i paprykę. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż warzywa na oleju z dodatkiem kminku i przecieru pomidorowego. Przełóż warzywa do garnka z kapustą. Dodaj ugotowane ziemniaki (wraz z wodą, w której się gotowały) i rozdrobnione mięso. Ponownie zagotuj wywar. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj kapuśniak podlaski udekorowany natką pietruszki.