Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartacze to rewelacyjny pomysł na sycący obiad, który z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Gwarantujemy, że każdy kto ich spróbuje, poprosi o dokładkę
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 469
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2141
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 62
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 35
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 953
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 469
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2141
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 62
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 35
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 953
Składniki
Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij nadmiar soku, np. na drobnym sitku.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę (już ostudzone).
Z wody z odciśniętych ziemniaków wyciągnij skrobię i dodaj je do miski razem z ziemniakami surowymi i ugotowanymi. Dodaj mąkę, sól i zagnieć ciasto.
Mięso ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź i zmiel w maszynce do mięsa.
Cebule obierz, pokrój drobno i usmaż na oleju. Część dodaj do mięsa razem z gałką muszkatołową i dokładnie wymieszaj. Farsz gotowy.
Z ciasta urywaj kawałek i rozkładaj płasko na dłoni. Dodawaj na środek mięsny marsz i na to jeszcze trochę ciasta. Uformuj kartacza rolując w dłoniach.
Kluski gotuj w osolonej wodzie około 15 minut.
Gotowe kartacze podawaj z resztą smażonej cebulki. Pychotka!