Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ziemniaczana to pyszne danie, w niektórych regionach Polski bardzo popularne i mające tam swoją tradycję, w innych mniej. Można ją spotkać w różnych wydaniach. Ja dziś przedstawię wersję, która mi najbardziej smakuje. Składniki niemal identyczne jak na placki ziemniaczane, tyle, że do mojej babki dodaję jeszcze drobno krojony wędzony boczek. Piec należy ją długo, żeby skórka mocno się zarumieniła. To ona nadaje babce wspaniałego smaku. Generalnie babka smakuje jak placki ziemniaczane okraszone jeszcze boczkiem! Ja babkę podaję zazwyczaj z sosem pieczarkowym. Można też podać pokrojoną w plasterki babkę np z kwaśnym mlekiem. Pyszne i niedrogie danie, które posmakuje na pewno wszystkim domownikom. Polecam!
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 75
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 129
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 77
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 167
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 47
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 75
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 129
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 77
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 167
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 47
Składniki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Podobnie czosnek i połowę cebuli. Po starciu ziemniaki musimy odsączyć z nadmiaru płynu. Robię to przy pomocy gęstego sitka umieszczonego na miseczce. Ziemniaki przenosimy partiami na sitko i mieszając łyżką odprowadzamy z nich nadmiar płynu. Nie możemy z tym przesadzić, bo babka wyjdzie zbyt sucha
Boczek kroimy w drobną kosteczkę i wytapiamy na patelni. Gdy z boczku wytopi się trochę tłuszczu dodajemy do niego drobno posiekaną drugą połówkę cebuli i smażymy razem do lekkiego zeszklenia się cebuli. Pozostawiamy do przestudzenia
Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, boczek z cebulą, sól i pieprz oraz skrobię ziemniaczaną, która zebrała się na dnie miski z płynem z ziemniaków
Wszystko mieszamy i przekładamy do foremki wysmarowanej olejem i obsypanej bułką
Pieczemy w 200 stopniach przez około 1,5 godziny, aby babka mocno się zrumieniła. Można nieco krócej, ale zapewniam, że przypieczona skórka jest najlepsza. Środek też pyszny
Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy z formy objeżdżając wcześniej nożem wokół ścianek foremki
Podajemy pokrojone na plastry np z sosem pieczarkowym. Można też zaserwować z kwaśnym mlekiem czy maślanką