Najlepsze potrawy na wakacjach. Co jeść we Włoszech, Chorwacji, Grecji i Hiszpanii?

Podróże kulinarne stają się coraz bardziej popularne. Więcej Polaków decyduje się nie tylko zwiedzać najważniejsze zabytki państwa, ale też próbować potraw typowych dla regionu. Co jeść we Włoszech, Chorwacji, Grecji lub Hiszpanii? Polecamy najlepsze przekąski, dania główne i desery.

Co jeść na wakacjach? | Fot.123RF/Picsel // Smaker.pl

Spis treści:

Co jeść na wakacjach? W każdym kraju, w zależności od regionu, znajdziesz mnóstwo tradycyjnych specjałów, które warto spróbować. Jeśli w tym roku wybierasz się za granicę - do Włoch, Chorwacji, Grecji lub Hiszpanii, poniżej znajdziesz kulinarne wskazówki.

Sprawdź także: Co jeść na urlopie? Smaki wakacyjnych podróży

Co jeść we Włoszech?

Włochy cieszą się dużą sympatią ze strony Polaków. Chętnie zwiedzamy zarówno północne, środkowe, jak i południowe części kraju. Kuchnia włoska jest minimalistyczna, zawsze oparta na prostych i świeżych składnikach oraz niezwykle aromatyczna. Wystarczy kilka produktów, żeby cieszyć się wyjątkowym obiadem lub deserem.

Co jeść we Włoszech? Na śniadanie koniecznie zamów caffe e cornetto, czyli espresso ze słodkim rogalikiem. To typowe włoskie śniadanie, więc poczujesz się przez chwilę jak prawdziwy mieszkaniec. Co do pozostałych posiłków, wszystko zależy już od tego, w którym regionie przebywasz.

Południe Włoch, czyli okolice Neapolu, słynie z dojrzałych cytryn i pomidorów. To właśnie na ich bazie powstają najlepsze neapolitańskie pizze z pomidorowym sosem (zacznij od Margherity, która we Włoszech smakuje całkowicie inaczej) czy lekko słodkawy cytrynowy likier limoncello, będący dodatkiem do kawowego deseru tiramisù. W stolicy słonecznej Italii, czyli Rzymie, spróbuj domowej pasty (spaghetti carbonara, lasagne, penne all'arrabbiata, bucatini all'amatriciana) lub włoskich pierożków ravioli ze szpinakiem i ricottą.

Spaghetti carbonara

 Spaghetti carbonara Zobacz przepis

Spaghetti carbonara - tradycyjny włoski przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pamiętaj, że w jadłospisie nie znajdziesz spaghetti bolognese - Włosi uważają, że ten rodzaj makaronu jest zbyt cienki i nie łapie wystarczająco dużo sosu, który zostaje na talerzu po zjedzeniu pasty. Dlatego podają tagliatelle al ragù, najlepsze w okolicach Bolonii. Tam skosztujesz też pyszny kawałek prawdziwego sera Parmigiano Reggiano i szynkę parmeńską. W Mediolanie z kolei zdecyduj się na risotto z szafranem (risotto alla milanese) lub gicz cielęcą (ossobuco alla milanese). 

Co jeszcze jeść we Włoszech? Nie możesz wrócić do Polski bez spróbowania gelato, czyli wyśmienitych lodów. Do najbardziej tradycyjnych słodkich deserów zalicza się też panna cotta, cannoli oraz maritozzi. Jeśli najdzie cię ochota na słoną przekąskę, najlepiej sprawdzą się arancini (smażone ryżowe kulki) albo kanapki, czyli panino lub piadina (serwowana na ciepło). 

Maritozzo

 Maritozzo Zobacz przepis

Przepis na maritozzi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co jeść w Chorwacji?

Polacy zawsze lubili wyprawy do Chorwacji, ale odkąd spopularyzował ją także Robert Makłowicz, jeszcze więcej rodaków wybiera się tam na wakacje. Co jeść w Chorwacji, żeby spróbować tradycyjnych dań? Kuchnia chorwacka z jednej strony obfituje w ryby, ale z drugiej w grillowane mięso, serwowane z dodatkiem lokalnego wina.

Będąc w tamtym rejonie z pewnością warto spróbować świeżych owoców morza, które mają naprawdę wyjątkowy smak. Bałkański kraj to stolica dań rybnych, szczególnie tych z rusztu (riba sa žara). Warto skosztować też pikantnej i aromatycznej potrawki rybnej fiš paprikaš lub brudetu, czyli gulaszu z kilku gatunków ryb z warzywami i sosem pomidorowym. Odważniejszym polecimy pas na žaru, czyli grillowane mięso rekina. 

Chorwacki burek

 Chorwacki burek Zobacz przepis

Chorwacki burek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co jeść w Chorwacji? Nie poprzestawaj na darach morza i skuś się na ćevapčići, czyli mięsne paluchy z grilla. Bardzo popularnym daniem jest także burek - placek z ciasta filo wypełnionego mielonym mięsem, szpinakiem lub białym serem. Jeśli marzysz o słodkiej przekąsce, musisz skosztować lokalnych fig. Chorwaci słyną też z ciasta z tych suszonych owoców i orzechów, czyli smokvenjaka.

Ćevapčići

 Ćevapčići Zobacz przepis

Ćevapčići / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co jeść w Grecji?

Urlop w Grecji rozpocznij od tradycyjnego śniadania. Mieszkańcy stawiają na lekkostrawny i orzeźwiający posiłek, co nie dziwi przy wysokich temperaturach. Do miski przełóż jogurt grecki, koniecznie dodaj trochę lokalnego miodu (tymiankowego lub lawendowego) i bakalii. Taka mieszanka syci, gasi pragnienie i nie obciąża żołądka. 

Co jeść w Grecji? Musisz także spróbować tamtejszych oliwek, które pretendują do tytułu najlepszych na świecie. Na obiad wybierz mousakę - jedno ze sztandarowych dań greckiej kuchni. To zapiekanka z bakłażanów, pomidorów i mielonego mięsa, przykryta warstwą sosu beszamelowego i sera. Nie wyjeżdżaj bez spróbowania souvlaków z sosem tzatziki, czyli grillowanych szaszłyków z dodatkiem dipu z jogurtu i ogórków. Grecy drobno siekają wieprzowinę lub kurczaka i nadziewają mięso na szpadkę, a następnie pieką je na ruszcie. 

Mousaka

 Mousaka Zobacz przepis

Musaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Potrzebujesz więcej wskazówek, co jeść w Grecji? Z lżejszych potraw na pewno polecimy horiatiki, czyli typową sałatkę grecką. Składa się z pomidorów, ogórków, oliwek z oliwek i soli. Do takiej bazy podaje się jeszcze oliwki, czerwoną cebulę, zielone pomidory oraz całe (niepokrojone w kostkę) plastry sera feta. To zupełnie inne doświadczenie kulinarne niż w przypadku polskich odpowiedników tej potrawy.

Horiatiki

 Horiatiki Zobacz przepis

Horiatiki - sałatka grecka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W Grecji przetestuj też gyros - nie jest to turecki kebab, tylko mięso wieprzowe, z kurczaka lub cielęce smażone na rożnie. Na talerzu podawane jest na szpikulcu, zawsze z frytkami i sosem tzatziki, często też właśnie z sałatką horiatiki. 

Co jeść w Hiszpanii?

Kuchnia iberyjska ma naprawdę wiele do zaoferowania. Kusi zapachami przypraw, przede wszystkim czosnku i szafranu, które można spotkać w całym kraju. Jeśli więc wybierasz się na wakacje w tamte rejony, po prostu musisz dowiedzieć się, co jeść w Hiszpanii, aby niczego nie przegapić. 

Hiszpania, podobnie jak Chorwacja, nazywana jest stolicą ryb i owoców morza. To z nich przygotowuje się słynną paellę, nazywaną nawet narodowym daniem Hiszpanów. To potrawa, w której skład wchodzi kurczak lub królik, owoce morza, biała i zielona fasola oraz ryż. Ostatni składnik często barwiony jest atramentem z kałamarnic i przybiera czarny kolor. 

Zanim jednak zabierzesz się za to danie główne, koniecznie wypróbuj tzw. tapas. To przekąski, które można zamówić na lunch lub kolację. Do najpopularniejszych zaliczyć można tortillę de patatas (ziemniaczany omlet), patatas bravas (smażone ziemniaki), pan con tomate (pajda chleba, w którą wciera się plaster pomidora), kawałki kiełbasy chorizo czy gotowane lub smażone ośmiorcznikikalmary. W ramach przystawki sprawdzi się też orzeźwiający chłodnik gazpacho. Przy każdej łyżce tej zimnej, gęstej zupy pomidorowo-paprykowej poczujesz przyjemną nutkę ostrości. 

Tortilla de patatas

 Tortilla de patatas Zobacz przepis

Omlet po hiszpańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

A co jeść w Hiszpanii, jeśli najdzie cię ochota na słodycze? Sięgnij po churros (tłusty wypiek w formie długiego pręta o przekroju w kształcie gwiazdy), polvorones (kruche ciasteczka migdałowe) lub turrón (nugat w kostkach).

Churros

 Churros Zobacz przepis

Churros / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Propozycja nie do odrzucenia. Pyszne włoskie Korleonki jak z "Ojca Chrzestnego" »

Pij codziennie koktajl za... 48 groszy. W końcu przestaniesz podjadać i zaczniesz chudnąć »

Są bardziej pożywne niż te na słodko. Spróbuj wytrawnych knedli »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Jesienne przekąski idealne na postój w podróży samochodem

Jesienne wycieczki samochodowe to doskonały sposób na spędzenie wolnego czasu. Podczas podróży warto zadbać o odpowiednie przekąski, które zapewnią...

0
Informacje Światowe grillowanie: Shish kebab z sosem miętowym, warzywami i pitą

Tu Europa łączy się z Azją, a w powietrzu unosi się zapach orientu. W najnowszym odcinku, Karolina Kowalewska-Walas przygotuje aromatyczne i orzeźw...

0
Informacje Wytrawne dania ze śliwkami. Najlepsze przepisy

Śliwki zazwyczaj kojarzą nam się ze słodkimi przetworami takimi jak dżemy lub powidła, a także z domowymi wypiekami. Podczas gdy można przemycić je...

2
Informacje Serniki z galaretką. TOP 5 najlepszych przepisów

Serniki z galaretką to klasyczny deser, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Połączenie kremowej konsystencji z lekką, owocową galaretką spr...

12