Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Horiatiki to danie znane też jako grecka sałatka wiejska. Na pierwszy rzut oka nie różni się wiele od standardowych i klasycznych sałatek greckich. Można jednak zauważyć kilka dość wyraźnych różnic. Potrawa będzie stanowiła świetny dodatek do grillowanych mięs. Sprawdzi się także jako samodzielny lunch czy kolacja. Najważniejsze jest użycie świeżych i dojrzałych warzyw. Sałatka kojarzy się ze słońcem, morzem i latem. Wszystkie składniki są ze sobą powiązane delikatnym i prostym winegretem, a kapary dodają niezwykle ciekawej, lekko kwaskowatej nuty.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 560
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 560
Składniki
Wszystkie warzywa umyj. Pomidorki podziel na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości. Ogórka obierz i pokrój w plasterki. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego oraz pokrój w duże kawałki/ Czerwoną cebulę cienko pokrój w piórka.
Do miski przełóż wszystkie powyższe warzywa oraz oliwki. Posyp solą, pieprzem i oregano, a następnie wymieszaj. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę i ocet. Sosem polej przygotowaną sałatkę horiatiki. Na wierzchu połóż cały kawałek sera i całą sałatkę posyp odsączonymi wcześniej kaparami. Podawaj od razu po przygotowaniu, po posypaniu oregano.