Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maritozzo to pyszne, włoskie bułeczki z bitą śmietaną. Stanowią idealną propozycję na śniadanie lub wykwintny podwieczorek.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 404
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14778
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 404
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14778
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce miksera lub robota kuchennego umieść wszystkie składniki na ciasto. Wyrób je za pomocą haka drożdżowego przez 12-15 minut do uzyskania jednolitej i delikatnej konsystencji. Uformuj kulę i umieść ją w misce. Przykryj je lnianą ściereczką i pozostaw na 1-2 godziny lub do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto przenieś na stolnicę i podziel je na 12 równych części. Uformuj z nich kulki i połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je i zostaw na ok. 30 minut do podwojenia swojej objętości.
Przygotuj syrop. Wszystkie składniki na syrop umieść w garnuszku i doprowadź do wrzenia. Gotuj syrop przez 1-2 minuty. Garnek zdejmij z ognia i ostudź zawartość do temperatury pokojowej.
Upiecz bułeczki. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Celsjusza. Bułeczki posmaruj delikatnie roztrzepanym jajkiem. Piecz danie przez 12-16 minut, do momentu zezłocenia. Wyjmij i natychmiast posmaruj zimnym syropem. Ostudź do temperatury pokojowej.
Przygotuj krem. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, budyniem i ekstraktem waniliowym na sztywno.
Przygotuj bułeczki maritozzi. Każdą bułeczkę nakrój wzdłuż, pozostawiając dół nieprzekrojony. Za pomocą rękawa cukierniczego napełnij je śmietaną i wygładź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.