Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maritozzo to pyszne, włoskie bułeczki z bitą śmietaną. Stanowią idealną propozycję na śniadanie lub wykwintny podwieczorek.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5256
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5043
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5256
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5043
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce miksera lub robota kuchennego umieść wszystkie składniki na ciasto. Wyrób je za pomocą haka drożdżowego przez 12-15 minut do uzyskania jednolitej i delikatnej konsystencji. Uformuj kulę i umieść ją w misce. Przykryj je lnianą ściereczką i pozostaw na 1-2 godziny lub do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto przenieś na stolnicę i podziel je na 12 równych części. Uformuj z nich kulki i połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je i zostaw na ok. 30 minut do podwojenia swojej objętości.
Przygotuj syrop. Wszystkie składniki na syrop umieść w garnuszku i doprowadź do wrzenia. Gotuj syrop przez 1-2 minuty. Garnek zdejmij z ognia i ostudź zawartość do temperatury pokojowej.
Upiecz bułeczki. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Celsjusza. Bułeczki posmaruj delikatnie roztrzepanym jajkiem. Piecz danie przez 12-16 minut, do momentu zezłocenia. Wyjmij i natychmiast posmaruj zimnym syropem. Ostudź do temperatury pokojowej.
Przygotuj krem. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, budyniem i ekstraktem waniliowym na sztywno.
Przygotuj bułeczki maritozzi. Każdą bułeczkę nakrój wzdłuż, pozostawiając dół nieprzekrojony. Za pomocą rękawa cukierniczego napełnij je śmietaną i wygładź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.