Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety kudłacze to pyszne danie wegetariańskie, które charakteryzuje się wyjątkowo chrupiącą i złocistą panierką. Możesz je podawać nie tylko jak zwykłe mielone, ale także jak nuggetsy, z ulubionym dipem.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Składniki
Ziemniaki i marchewkę obierz i pokój w kostkę. Umieść warzywa w garnku, razem z fasolą i groszkiem. Zalej je wodą i gotuj do miękkości w osolonej wodzie, uważając, by nie doszło do rozgotowania. Odcedź i lekko przestudź.
Ugotowane warzywa dobrze rozgnieć tłuczkiem na jednolitą i elastyczną masę. Dodaj bułkę tartą, wszystkie przyprawy, drobno posiekają papryczkę oraz poszatkowane liście kolendry. Całość wymieszaj aż przestanie kleić się do palców. Jeśli jest dalej zbyt mokre, dodawaj po odrobinie bułki tartej, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Z masy uformuj płaskie kotleciki. Odkładaj je na bok na tacę lub talerz.
Przygotuj panierkę. W jednej miseczce rozbełtaj jajko. Do głębokich talerzy przesyp mąkę oraz bułkę tartą panko. Bierz po jednym kotlecie i obtaczaj go najpierw w jajku, następnie w mące, ponownie w jajku i na koniec grubo w bułce tartej panko. Odkładaj je na talerz i pozostaw na 5-10 minut, by odpoczęły.
Na patelni rozgrzej olej, by całkowicie przykrywał dno. Delikatnie strząśnij nadmiar bułki tartej z kotletów i kładź je na rozgrzany tłuszcz. Smaż je przez kilka minut z każdej strony, do uzyskania chrupiącej i złocistej skórki. Kotlety kudłacze podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło, najlepiej z lekką sałatką.