Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety kudłacze to pyszne danie wegetariańskie, które charakteryzuje się wyjątkowo chrupiącą i złocistą panierką. Możesz je podawać nie tylko jak zwykłe mielone, ale także jak nuggetsy, z ulubionym dipem.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5914
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1376
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12719
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5914
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1376
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12719
Składniki
Ziemniaki i marchewkę obierz i pokój w kostkę. Umieść warzywa w garnku, razem z fasolą i groszkiem. Zalej je wodą i gotuj do miękkości w osolonej wodzie, uważając, by nie doszło do rozgotowania. Odcedź i lekko przestudź.
Ugotowane warzywa dobrze rozgnieć tłuczkiem na jednolitą i elastyczną masę. Dodaj bułkę tartą, wszystkie przyprawy, drobno posiekają papryczkę oraz poszatkowane liście kolendry. Całość wymieszaj aż przestanie kleić się do palców. Jeśli jest dalej zbyt mokre, dodawaj po odrobinie bułki tartej, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Z masy uformuj płaskie kotleciki. Odkładaj je na bok na tacę lub talerz.
Przygotuj panierkę. W jednej miseczce rozbełtaj jajko. Do głębokich talerzy przesyp mąkę oraz bułkę tartą panko. Bierz po jednym kotlecie i obtaczaj go najpierw w jajku, następnie w mące, ponownie w jajku i na koniec grubo w bułce tartej panko. Odkładaj je na talerz i pozostaw na 5-10 minut, by odpoczęły.
Na patelni rozgrzej olej, by całkowicie przykrywał dno. Delikatnie strząśnij nadmiar bułki tartej z kotletów i kładź je na rozgrzany tłuszcz. Smaż je przez kilka minut z każdej strony, do uzyskania chrupiącej i złocistej skórki. Kotlety kudłacze podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło, najlepiej z lekką sałatką.