Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cevapcici to proste i szybkie do przygotowania, bałkańskie kiełbaski wołowe lub jagnięce. Z powodzeniem można je usmażyć w domu na patelni, choć najlepiej smakują z grilla – szczególnie opalanego węglem drzewnym. Wystarczy dosłownie odrobina klasycznych przypraw, by móc cieszyć się aromatycznym i soczystym mięsem w ciekawej postaci. To danie stanie się hitem każdego Twojego grilla!
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5272
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29599
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 207
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19201
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 920
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5272
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29599
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 207
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19201
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 920
Składniki
Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Do miski włóż: mięso mielone, czosnek, pietruszkę, paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj całość ręką, aż z grubsza składniki połączą się ze sobą. W osobnej, małej miseczce wymieszaj ze sobą wodę i sodę opuszczoną. Wymieszaj do częściowego rozpuszczenia.
Dodaj mieszaninę sody do mięsa i masuj wszystko przez ok. 5 minut. Masa powinna być dobrze połączona i elastyczna. Formuj kilku wielkości dłoni, a następnie lekko je spłaszcz, by uzyskać walec. Odkładaj kotleciki na talerz.
Na żeliwnej patelni rozgrzej oliwę. Możesz też rozpalić grilla – cevapcici będą jeszcze lepsze. W drugim przypadku każdy kotlecik przebij na wylot patyczkiem do szaszłyków. Łatwiej je zgrillujesz. Posmaruj je też odrobiną oliwy przed położeniem na ruszt.
Smaż cevapcici po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Wewnątrz mięso powinno być lekko różowe. Jest to odpowiedni stopień wysmażenia dla wołowiny. Cevapcici podawaj od razu po przygotowaniu na ciepło, najlepiej z dodatkiem ajwaru i świeżego pieczywa.