Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cevapcici to proste i szybkie do przygotowania, bałkańskie kiełbaski wołowe lub jagnięce. Z powodzeniem można je usmażyć w domu na patelni, choć najlepiej smakują z grilla – szczególnie opalanego węglem drzewnym. Wystarczy dosłownie odrobina klasycznych przypraw, by móc cieszyć się aromatycznym i soczystym mięsem w ciekawej postaci. To danie stanie się hitem każdego Twojego grilla!
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4063
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1085
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 240
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34258
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 582
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4063
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1085
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 240
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34258
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 582
Składniki
Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Do miski włóż: mięso mielone, czosnek, pietruszkę, paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj całość ręką, aż z grubsza składniki połączą się ze sobą. W osobnej, małej miseczce wymieszaj ze sobą wodę i sodę opuszczoną. Wymieszaj do częściowego rozpuszczenia.
Dodaj mieszaninę sody do mięsa i masuj wszystko przez ok. 5 minut. Masa powinna być dobrze połączona i elastyczna. Formuj kilku wielkości dłoni, a następnie lekko je spłaszcz, by uzyskać walec. Odkładaj kotleciki na talerz.
Na żeliwnej patelni rozgrzej oliwę. Możesz też rozpalić grilla – cevapcici będą jeszcze lepsze. W drugim przypadku każdy kotlecik przebij na wylot patyczkiem do szaszłyków. Łatwiej je zgrillujesz. Posmaruj je też odrobiną oliwy przed położeniem na ruszt.
Smaż cevapcici po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Wewnątrz mięso powinno być lekko różowe. Jest to odpowiedni stopień wysmażenia dla wołowiny. Cevapcici podawaj od razu po przygotowaniu na ciepło, najlepiej z dodatkiem ajwaru i świeżego pieczywa.