Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Musaka to bez wątpienia najpopularniejsza, tradycyjna potrawa Grecji! Trudno znaleźć tawernę, która nie serwuje tego dania i dom, w którym nie piecze się musaki na specjalną okazję. Do przygotowania tej klasycznej zapiekanki potrzebujesz bakłażana, ziemniaków, sosu pomidorowo-mięsnego oraz beszamelowego. Całość składasz warstwami w brytfannie i zapiekasz. Musakę możesz jeść samodzielnie, z sałatką grecką lub sosem tzatziki.
Polecam.
Odsłon: 288
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 181
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 121
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 288
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 181
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 121
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 113
Składniki
Umyj bakłażany i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Posyp solą i włóż do durszlaka na około pół godziny. Następnie opłucz warzywa, wyciśnij dłońmi nadmiar wody, osusz i usmaż na oleju, aż ładnie się zarumienią. Usmażone bakłażany połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonęły olej. Następnie obierz ziemniaki, pokrój w plastry i usmaż podobnie jak bakłażany. Możesz także upiec warzywa w piekarniku.
W dużym rondlu lub na patelni rozgrzej olej, dodaj obraną i posiekaną cebulę i podsmaż, aż zmięknie i lekko się zarumieni. Przełóż mielone mięso i rozbij je drewnianą łyżką. Gdy mięso się przesmaży, dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy, następnie pomidory z puszki, cukier, szczyptę cynamonu, liść laurowy, wlej wino i dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu. Smaż sos na wolnym ogniu około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
W drugim garnku stop masło na małym ogniu. Powoli dosypuj mąkę, ciągle ubijając, aby uzyskać pastę. Małym strumieniem dolewaj podgrzane mleko i stale mieszaj, by w sosie nie powstały grudki. Konsystencja sosu powinna przypominać gęsty krem. Dodaj żółtka, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i większość startego sera. Wymieszaj szybko sos, by jajka nie zdążyły się ściąć.
Przygotuj dużą brytfankę lub naczynie żaroodporne (20x30 cm) i wysmaruj ją masłem. Na dno ułóż ziemniaki, a następnie połowę bakłażanów. Wlej cały sos mięsny i równomiernie rozprowadź, dodaj drugą warstwę bakłażanów oraz polej sosem beszamelowym i wygładź szpatułką. Posyp musakę resztą startego sera i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około godziny do momentu, aż skórka stanie się jasnobrązowa.
Wyjmij zapiekankę z pieca i odczekaj około 10 minut, dopiero wtedy przystąp do krojenia musaki. Jeśli pokroisz danie zbyt wcześnie, sos beszamelowy wypłynie. Podawaj musakę z sałatką grecką i lampką wina.