Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Musaka to bez wątpienia najpopularniejsza, tradycyjna potrawa Grecji! Trudno znaleźć tawernę, która nie serwuje tego dania i dom, w którym nie piecze się musaki na specjalną okazję. Do przygotowania tej klasycznej zapiekanki potrzebujesz bakłażana, ziemniaków, sosu pomidorowo-mięsnego oraz beszamelowego. Całość składasz warstwami w brytfannie i zapiekasz. Musakę możesz jeść samodzielnie, z sałatką grecką lub sosem tzatziki.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9513
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1094
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4425
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 163
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20780
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9513
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1094
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4425
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 163
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20780
Składniki
Umyj bakłażany i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Posyp solą i włóż do durszlaka na około pół godziny. Następnie opłucz warzywa, wyciśnij dłońmi nadmiar wody, osusz i usmaż na oleju, aż ładnie się zarumienią. Usmażone bakłażany połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonęły olej. Następnie obierz ziemniaki, pokrój w plastry i usmaż podobnie jak bakłażany. Możesz także upiec warzywa w piekarniku.
W dużym rondlu lub na patelni rozgrzej olej, dodaj obraną i posiekaną cebulę i podsmaż, aż zmięknie i lekko się zarumieni. Przełóż mielone mięso i rozbij je drewnianą łyżką. Gdy mięso się przesmaży, dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy, następnie pomidory z puszki, cukier, szczyptę cynamonu, liść laurowy, wlej wino i dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu. Smaż sos na wolnym ogniu około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
W drugim garnku stop masło na małym ogniu. Powoli dosypuj mąkę, ciągle ubijając, aby uzyskać pastę. Małym strumieniem dolewaj podgrzane mleko i stale mieszaj, by w sosie nie powstały grudki. Konsystencja sosu powinna przypominać gęsty krem. Dodaj żółtka, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i większość startego sera. Wymieszaj szybko sos, by jajka nie zdążyły się ściąć.
Przygotuj dużą brytfankę lub naczynie żaroodporne (20x30 cm) i wysmaruj ją masłem. Na dno ułóż ziemniaki, a następnie połowę bakłażanów. Wlej cały sos mięsny i równomiernie rozprowadź, dodaj drugą warstwę bakłażanów oraz polej sosem beszamelowym i wygładź szpatułką. Posyp musakę resztą startego sera i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około godziny do momentu, aż skórka stanie się jasnobrązowa.
Wyjmij zapiekankę z pieca i odczekaj około 10 minut, dopiero wtedy przystąp do krojenia musaki. Jeśli pokroisz danie zbyt wcześnie, sos beszamelowy wypłynie. Podawaj musakę z sałatką grecką i lampką wina.