Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Omlet po hiszpańsku jest doskonałym przykładem jak szybko i prosto z jajek i ziemniaków można przygotować sycące, pomysłowe danie. Tortilla de patatas to bardzo klasyczne danie kuchni hiszpańskiej, które można zestawiać z różnymi dodatkami, takimi jak chorizo, tuńczykiem, szparagami czy cukinią. Omlet można podawać na ciepło, jak i na zimno. To bardzo pożywne i smaczne danie, a dodatkowo bardzo ekonomiczne w wykonaniu.
patelnia, deska do krojenia, nóż, miska
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój je w nie za cienkie plasterki (około 3 milimetry).
Obierz cebulę i przekrój ją na pół. Następnie pokrój cebulę w plastry, aby utworzyć z nich piórka. Podziel cebulę i odstaw ją na chwilę na bok. Do miski przerzuć wszystkie składniki i wymieszaj ze sobą.
Rozgrzej patelnię i nalej niewielką ilość oliwy. Ziemniaki z cebulą nie potrzebują, wysokiej temperatury smażenia, ani głębokiej ilości tłuszczu. Ważne, aby oliwa przykryła patelnię.
Na patelnię wrzuć ziemniaki z cebulą i smaż ok. 5-7 minut, aby stały się miękkie. Mogą się zeszklić, ale nie smaż ich do chrupkości. Przykryj pokrywką patelnię. Co jakiś czas sprawdzaj, jaki jest poziom miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą już miękkie przesącz je przez sitko lub użyj ręcznika papierowego, aby odsączyć je z tłuszczu.
Do miski wbij 5 jajek. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj całość trzepaczką. Do jajek dodaj przygotowane wcześniej ziemniaki i cebulkę. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę lub olej w niewielkiej ilości, to ma być jedynie podstawa do smażenia. Masę wyłóż na patelnię i przykryj pokrywką. Ważne, aby masa nie była cienka, nie smaż ziemniaków jak na omlet, ale grubo wyłóż warstwę i wyrównaj. Odwróć placek w taki sposób, aby się nie rozpadł. Potrzebujesz dodatkowo do tego talerza. Weź ściereczkę, ponieważ patelnia może być gorąca. Przykryj górę patelni talerzem i obróć placek na talerz. Następnie tę niesmażoną od spodu stronę przerzuć na patelnię. Smaż około 3-4 minut.
Powstał pyszny, ziemniaczany placek. Tak przygotowaną tortillę de patatas przekrój jak ciasto i dodaj do nich ulubione składniki.