Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet podlaski według receptury babci Tereski. Doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Pokrojony na plastry pasztet podlaski możesz podawać z dodatkiem chrzanu, ćwikły lub żurawiny. Świetnie smakuje również solo na kromce chleba. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza dodatkowi grzybów, warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw. Po upieczeniu jest cudownie soczysty i wilgotny. Przechowywany w lodówce zachowuje świeżość nawet do dwóch tygodni.
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 109
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 138
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 84
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 175
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 109
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 138
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 84
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 175
Składniki
Grzyby suszone zalej litrem gorącej wody i mocz przez 30 minut. Następnie gotuj je przez 60 minut na małym ogniu. Po tym czasie odcedź je i drobno posiekaj.
Mięso i podgardle pokrój na mniejsze kawałki, obsmaż na patelni – bez dodawania tłuszczu, bowiem z podgardla wytopi się go dużo. Usmażone mięso przełóż do garnka. Obierz i umyj marchewkę i pietruszkę. Obierz i pokrój cebulę. Dodaj warzywa do mięsa, a następnie dorzuć ziele i liście laurowe. Do mięsa i warzyw wlej wodę od grzybów i duś wszystko aż mięso będzie miękkie.
Całość odcedź, usuń ziele angielskie i liście, a w pozostałym płynie namocz bułki. Na reszcie tłuszczu ze smażenia mięsa podsmaż pokrojoną na drobne kawałki wątróbkę. Mięso, warzywa i namoczone bułki z sosem zmiel 2-3 razy przez maszynkę. Do powstałej masy dodaj posiekane grzybki. Wbij jajka i wyrabiaj masę ręką, by nabrała powietrza, dzięki czemu pasztet będzie kremowy i puszysty. Dosyp przyprawy i sól, a następnie ponownie wszystko wyrabiaj ręką. Jeśli chcesz możesz spróbować czy masa jest dostatecznie słona.
Keksówkę posmaruj roztopionym smalcem i wysyp bułką tartą. Masę nałóż do 3/4 wysokości foremki. Wierzch wygładź łyżką. Piecz 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Upieczony pasztet pozostaw w foremkach do następnego dnia.