Do góry

Przetwory Przepis na:

Grzyby po podlasku - genialny przepis i tylko parę składników

Grzyby po podlasku - genialny przepis i tylko parę składników

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 1878

Dodano:

Odsłon: 905

Tak przygotowane grzyby królują w podlaskich spiżarniach. Idealne proporcje marynaty gwarantują, że staną się doskonałą przekąską na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy. Dzięki czosnkowi, zyskują bardzo ciekawy i wyrazisty smak.

Składniki

  • 2,5 kilograma świeżych, leśnych grzybów - małe i nieuszkodzone
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 12 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 3 listki laurowe
  • 6 słoików o pojemności 330 ml każdy
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grzyby po podlasku - genialny przepis i tylko parę składników

Przygotowanie

  1. Wodę, ocet i przyprawy zagotuj. Marynatę odstaw na bok.

  2. Grzyby oczyść i krótko myj. 

  3. Grzybki wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez około 15 minut. Uważaj, by nie wykipiały! Po ugotowaniu odcedź i przelej delikatnie wodą.

  4. Grzyby umieść w słoikach. W każdym słoiku grzyby powinny znajdować się do około 2/3 wysokości. Do każdego słoika dodaj 2 ząbki czosnku i kilka ziaren pieprzu. Zalej marynatą do pełna. Zakręć pokrywki i odstaw do góry dnem. Poczekaj aż ostygną, a następnie zanieś je do spiżarki. Pychotka!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń