Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartacze mazurskie z mięsem.

Kartacze mazurskie z mięsem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1613 Ocena: 23111

Dodano:

Odsłon: 11526

Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwalszczyźnie i Podlasiu. To kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane surowym przyprawionym mięsem, zmielonym, okraszone skwarkami z cebulą. Z podanego przepisu wyszło 21 kartaczy.

Składniki

  • ziemniaki 5 kg
  • mięso wieprzowe 50 dag
  • skrobia ziemniaczana ilość, w zależności od gatunku ziemniaków
  • sól 2 łyżki stołowe (do gotowania ziemniaków)
  • pieprz do smaku
  • majeranek 1 łyżka
  • sól do osolenia farszu do smaku (około 1 małej, płaskiej łyżeczki)
  • pachwina wieprzowa lub boczek 30 dag
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 4 ząbki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kartacze mazurskie z mięsem.

Przygotowanie

  1. Okrasa:

    Pokrojoną w kostkę pachwinę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.

  2. Kartacze:

    3 kilogramy ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe 2 kilogramy ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej.

  3. Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej, formujemy kartacze.

  4. W większym garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo kartacze. Gotujemy około 20-25 minut. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej.

  5. Gotowe kartacze podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Krystyna47 04 marca 2019 Znam te Kartacze z dziecinstwa...robila je moja Babcia ( pochodzila z Kresow )a potem moj Tata...to bylo cos wspanialego...!!! kiedys zrobilam tez ale juz byly inne w smaku...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 10 stycznia 2019 Nie wiem ile już lat się za nie zabieram. Wyglądają super.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 10 stycznia 2019 Rozpłynęłam się od samego czytania, pycha ;-d

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 10 stycznia 2019 Kartacze sa nieziemskie w smaku, troche z nimi zachodu ale warto!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń