Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwalszczyźnie i Podlasiu. To kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane surowym przyprawionym mięsem, zmielonym, okraszone skwarkami z cebulą. Z podanego przepisu wyszło 21 kartaczy.
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 289
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 336
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 74
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 55
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 289
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 336
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 74
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 55
Składniki
Okrasa: Pokrojoną w kostkę pachwinę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.
Kartacze: 3 kilogramy ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe 2 kilogramy ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej.
Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej, formujemy kartacze.
W większym garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo kartacze. Gotujemy około 20-25 minut. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej.
Gotowe kartacze podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.
Smacznego!!!