Ewa_Gotuje

Jak łatwo rozsmarować twarde masło na chlebie? Dwa triki, które pokochacie, zwłaszcza latem

Masło z lodówki, które jest zbitą kostką nie do rozprowadzenia na pieczywie, to zmora wielu domowych kucharzy. Jak rozsmarować twarde masło, żeby nie zniszczyć chleba? Zapomnij o długotrwałym ogrzewaniu, mikrofalówce czy kąpieli wodnej. Oto dwa ekspresowe sposoby, z którymi każdy sobie poradzi.

Jak rozsmarować twarde masło? Użyj sitka lub obieraczki | Fot. Canva Pro // Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Masło z lodówki potrafi być naprawdę twarde. Jak rozsmarować je szybko, łatwo i bez rujnowania pieczywa? Poznaj dwa sposoby, które może wykorzystać każdy, bez większego przygotowania. Oba wymagają tylko podstawowego sprzętu kuchennego i niecałej minuty, aby zadziałać.

Sprawdź także: 7 pomysłów na szaszłyki z grilla. Wychodzą kruche i soczyste

Masło z lodówki - jak rozsmarować?

Bardzo możliwe, że słyszałeś już o kąpieli wodnej, która może rozmiękczyć masło albo o wykorzystaniu tarki, aby szybciej je utrzeć. Te sposoby wymagają jednak czasu lub sporo wysiłku. Jak rozsmarować twarde masło, żeby nie zniszczyć pieczywa? Pierwszym domowym sposobem będzie użycie obieraczki do ziemniaków. Choć brzmi to abstrakcyjnie, może realnie pomóc. Ze zbitej kostki zeskrobiesz cienkie płatki masła, które idealnie rozprowadzą się po kromce. Wystarczy więc po prostu wyjąć produkt z lodówki, zdrapać nieco z wierzchu i nożem rozsmarować na chlebie.

Jak rozsmarować twarde masło?

Jeszcze lepszym sposobem na to, jak rozsmarować twarde masło jest użycie metalowego sitka o drobnych oczkach. Metoda już naprawdę może zdziwić, ale jest ekspresowa i nieskomplikowana. Wyjmij masło z lodówki i odpakuj z folii. Sitkiem pocieraj o wierzch kostki - tak, żeby w jego środku pojawiły się bardzo drobne wióry. Gdy już zbierzesz odpowiednią porcję masła, szpatułką delikatnie zbierz maślany puch i rozprowadź po chlebie. Metalowe sitko zadziała lepiej niż tarka - nie tylko rozdrobni zbity produkt, ale również ogrzeje go i dzięki temu nieco roztopi.

Źródło: Smaker.pl, Tik Tok @adamtahir, Tik Tok @paulfosterchef

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Maliny dobre dla wątroby. Jeden dodatek wzmocni ich działanie »

Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Oto najprostszy przepis na gofry »

Na uspokojenie, utratę wagi oraz obniżenie ciśnienia. Cesarzowa wśród herbat »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Domowe maggi ze świeżego lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 63

15 min
1
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 946

15 min
17
30 min
12

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0