Spis treści:
- Jakie mięso na szaszłyki z grilla?
- Jak marynować mięso na szaszłyki?
- Jak zrobić idealne szaszłyki z grilla?
- Najlepsze przepisy na szaszłyki z grilla
Szaszłyki to idealny sposób na to, by szybko zgrillować mięso z dodatkiem warzyw. Wybór jest tu całkowicie dowolny - to właśnie piękno tego dania. My podpowiemy wam, jakie mięso na szaszłyki będzie najlepsze, jakich marynat możecie użyć i w jakich połączeniach składniki będą smakować najlepiej.
Sprawdź także: Majówka za pasem! Podpowiadamy, jaką kiełbasę wybrać na grilla
Jakie mięso na szaszłyki z grilla?
Zacznijmy od najistotniejszej kwestii - jakie mięso na szaszłyki z grilla nada się najlepiej? Tutaj zachodzi całkowita dowolność. Musicie jednak pamiętać o różnicach w czasie grillowania.
Kurczak sprawdzi się świetnie, zwłaszcza jeśli uprzednio go zamarynujecie. Będzie smażyć się dosłownie kilka minut z każdej strony. Z kolei mięso wieprzowe będzie wymagało już trochę więcej czasu, jeśli macie zamiar grillować je pokrojone w ładną kostkę. Karkówkę zwykle ubija się, by doszła szybciej na grillu. Szaszłyki z wieprzowiną potrzebuję nawet 20 minut, by pięknie się zarumienić. Z kolei wołowina wymaga najwięcej czasu, bo ponad 20 minut.
Oczywiście wszystko zależy od kawałków mięsa, jakie wybierzecie. Nie zmienia to jednak faktu, że każdy rodzaj mięsa dobrze sprawdzi się w tej roli. A co z wegetarianami? Mięso można zastąpić marynowanym tofu czy też kupnymi zastępnikami, na przykład roślinnym kurczakiem. Tu nie musicie przejmować się czasem dochodzenia mięsa - tofu będzie gotowe razem z warzywami.
Zobacz: Grillowany ananas „pinacolada” z czekoladą
Marynowanie mięsa na szaszłyki
Marynowanie mięsa na szaszłyki to najlepsza metoda, by uzyskać doskonały efekt wizualny i smakowy. Mamy dla was kilka przepisów na proste marynaty - wybierzcie te, które wydają wam się najsmaczniejsze.
- Idealna marynata do karkówki – karkówka lubi wyraziste smaki, dlatego zadbajcie o to, by dostarczyć jej sporo przypraw. Do marynaty przyda się około 40 mililitrów oleju rzepakowego lub oliwy (może być też pół na pół), trzy ząbki czosnku, majeranek, oregano, bazylia, sos sojowy i musztarda. Do oleju dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dwie łyżeczki musztardy (ostrej), łyżeczkę sosu sojowego i po łyżeczce wszystkich przypraw. Zamieszajcie dokładnie i zalejcie pokrojone na kawałki mięso wieprzowe. Mięso potrzebuje czasu, by się przegryźć - co najmniej dwóch godzin w lodówce.
- Marynata piwna – to także coś w sam raz do karkówki. Piwo sprawia, że mięso jest bardziej kruche, a także ma lekki posmak chmielu. Do 50 mililitrów piwa dodajcie dwie łyżeczki musztardy, a także sok z połowy cytryny, pieprz i sól oraz świeżą bazylię, drobno posiekaną. Bazylia może być suszona, jeśli nie macie świeżej. Wszystko wymieszajcie dokładnie, uważając przy tym, by zbytnio nie wzburzyć piwa. Włóżcie całość mięsa do marynaty, a następnie do lodówki na co najmniej dwie godziny. Ta marynata dobrze sprawdzi się także do szaszłyków z kurczaka.
- Kurczak na ostro – skoro mowa o marynatach do kurczaka, teraz czas na coś naprawdę ostrego. Jeśli wprost przepadacie za pikantnymi daniami, koniecznie przygotujcie tę marynatę. Dodajcie do niej papryczkę chili, cztery ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, 30 mililitrów oliwy z oliwek, sól, pieprz i kolendrę. Najpierw drobno zmielcie papryczkę i czosnek – nie wyjmujcie pestek, jeśli chcecie uzyskać bardziej pikantny smak. Dodajcie oliwę i sok z cytryny, a także przyprawy. Jeśli używacie świeżej kolendry, posiekajcie ją w robocie kuchennym razem z papryczką i czosnkiem. Następnie marynujcie w niej kawałki kurczaka przez co najmniej dwie godziny.
- Marynata do wołowiny – jeśli szukacie idealnej, bardzo delikatnej marynaty do wołowiny, ta sprawdzi się najlepiej. Jest uniwersalna – możecie użyć jej do wszystkich mięs. Zrobicie ją z dwóch łyżek miodu, 20 mililitrów oliwy, dwóch łyżek musztardy, odrobiny wody, soli, pieprzu i majeranku. Połączcie wszystkie składniki, wymieszajcie je dokładnie, a następnie dodajcie mięso pokrojone w kosteczkę. Wołowina bardzo lubi się z przyprawami, takimi jak tymianek, suszona pietruszka, czosnek. Możecie więc zmieniać przepis na marynatę zgodnie z własnymi preferencjami.
Odpowiednia marynata jest w stanie zdziałać cuda – sprawi, że mięso będzie kruche i przesiąknięte smakiem oraz zapachem przypraw. A o to przecież nam chodzi. Pamiętajcie także, że marynować możecie też warzywa, najlepiej razem z mięsem. Dzięki temu wszystkie składniki szaszłyka będą równie aromatyczne. Oczywiście do marynaty, zamiast mięsa, możecie wrzucić tofu. Ze względu na specyfikę tego produktu, szybko zbiera on smaki z zewnątrz. Tofu całkowicie nasiąknie przyprawami i będzie smakować idealnie. Możecie marynować je trochę krócej niż mięso.
Szaszłyki z grilla – przepisy
Jak zrobić idealne szaszłyki z grilla? Przepisy będą różnić się między sobą właściwie tylko składnikami, a te zależne są od waszych preferencji smakowych. Idealne szaszłyki to takie, które zawierają wszystko to, co lubicie – odpowiednio zamarynowane mięso i warzywa. Oto kilka przepisów na szaszłyki, które mogą wam zasmakować:
- Klasyczny szaszłyk – najbardziej klasyczny szaszłyk zawiera tylko kilka składników: mięso wieprzowe lub z kurczaka, paprykę czerwoną i żółta oraz cebulę. To prosty przepis, który ma jednak wielu swoich fanów. Najpierw nadziejcie na patyczek do szaszłyków zamarynowany kawałek mięsa, następnie kawałek cebuli (grubszy talarek) oraz paprykę. Cały proces powtórzcie tyle razy, ile macie miejsca na patyczku. Takie klasyczne szaszłyki będą grillować się około 15 minut, jeśli są robione z kurczaka i 20 minut, jeśli użyliście wieprzowiny.
- Trochę bogatsze szaszłyki – jeśli taka ilość warzyw wam nie wystarcza, zróbcie odrobinę bogatsze szaszłyki, które będą smakować każdemu. Co powinno się w nich znaleźć? Przede wszystkim mniejsze pieczarki, talarki cukinii, cebula, papryka oraz kurczak i plasterki cieniutkiego boczku. Wszystkie warzywa zamarynujcie, włącznie z pieczarkami. Dzięki temu będą naprawdę pyszne. Możecie użyć tu pikantnej marynaty. Nadziejcie warzywa naprzemiennie z mięsem – kolejność jest tu całkowicie dowolna. Podczas grillowania pamiętajcie, że boczek musi się wytopić. Najlepiej patrzeć właśnie na niego. Kurczak nie powinien się grillować dłużej, niż 17 minut, gdyż może być suchy.
- Szaszłyki dla wegetarian – osoby, które nie jedzą mięsa, nie powinny rezygnować z pysznych szaszłyków. Dlatego koniecznie przygotujcie także wersję wegetariańską. Nie zapominajcie o tym, by zrobić to na czystym grillu, który jeszcze nie jest ubrudzony resztkami mięsa. To bardzo istotne dla waszych gości wegetarian i wegan. Co możecie nadziać na patyczek? Wszystkie warzywa i oczywiście pokrojone w kostkę tofu. Świetnie sprawdzi się tu też batat, marchewka czy seler – te warzywa pięknie się grillują.
Tworząc idealne szaszłyki, pamiętajcie przede wszystkim o sobie i swoich gościach. Łączcie te smaki, które lubicie najbardziej, a wszystko pójdzie zgodnie z planem.
Zainspiruj się przepisami na szaszłyki, które wypróbowali nasi użytkownicy:
1. Szaszłyki drobiowe z grilla
Zobacz przepisSzaszłyki drobiowe z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Szaszłyki z łososiem i brokułem z grilla
Zobacz przepisSzaszłyki z łososiem i brokułem z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Szaszłyki na grilla z papryką
Zobacz przepisSzaszłyki na grilla z papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Szaszłyki wieprzowe z grilla
Zobacz przepisSzaszłyki wieprzowe z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Szaszłyki na grilla z kurczakiem i cukinią
Zobacz przepisSzaszłyki na grilla z kurczakiem i cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Szaszłyki z pomidorów
Zobacz przepisSzaszłyki z pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »
Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »
Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »