Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten nieskomplikowany przepis na szaszłyki z kurczaka Yakitori pozwala w krótkim czasie stworzyć wariację na temat tego dania, którą w bardzo prosty sposób można dostosować do swoich własnych kulinarnych upodobań.
Drewniane patyczki do szaszłyków włożyć do zimnej wody, moczyć przez około 30 minut.
W tym czasie przygotować sos Yakitori: w małym rondelku połączyć sos sojowy, mirin, sake, cukier, wodę, ocet balsamiczny i czosnek - gotować na średnim ogniu, bez przykrycia do czasu, gdy marynata zgęstnieje. Sos można też zagęścić , dodając skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej. Skarmelizowaną marynatę przelać do miseczki, wyjąć czosnek i odstawić do wystudzenia.
Kawałki kurczaka i cebulkę nadziewać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, dodać po 1 lub dwa kawałeczki cytryny, posmarować starannie przygotowanym sosem Yakitori.
Gotowe szaszłyki ułożyć na mocno rozgrzanym grillu, ponownie posmarować sosem - grillować przez około 3-4 minuty. Po tym czasie szaszłyki odwrócić na drugą stronę i jeszcze raz posmarować marynatą. Szaszłyki grillować, aż kurczak będzie gotowy, smarować często sosem Yakitori. Około 1/4 sosu powinno jeszcze zostać do polania szaszłyków po zdjęciu z grilla.
Gotowe szaszłyki posypujemy posiekanym szczypiorkiem, kolendrą i sezamem. Do potrawy podajemy pozostały sos Yakitori.
Miłego grillowania!
Najlepszy pomysł na danie z fileta kurczaka, soczyste szaszłyki, przykładane...
Odsłon: 7102
Bardzo prosty i szybki sposób na karkówkę. Jednocześnie tak przygotowana kark...
Odsłon: 3183
Zdrowa pasta kanapkowa z makreli wędzonej z twarogiem i cebulą doskonała na ś...
Odsłon: 625
Pyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składn...
Odsłon: 7549
Bardzo prosty i szybki sposób na karkówkę. Jednocześnie tak przygotowana kark...
Odsłon: 3183
Zdrowa pasta kanapkowa z makreli wędzonej z twarogiem i cebulą doskonała na ś...
Odsłon: 625
Pyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składn...
Odsłon: 7549
Składniki
Drewniane patyczki do szaszłyków włożyć do zimnej wody, moczyć przez około 30 minut. W tym czasie przygotować sos Yakitori: w małym rondelku połączyć sos sojowy, mirin, sake, cukier, wodę, ocet balsamiczny i czosnek - gotować na średnim ogniu, bez przykrycia do czasu, gdy marynata zgęstnieje. Sos można też zagęścić , dodając skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej. Skarmelizowaną marynatę przelać do miseczki, wyjąć czosnek i odstawić do wystudzenia.
Kawałki kurczaka i cebulkę nadziewać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, dodać po 1 lub dwa kawałeczki cytryny, posmarować starannie przygotowanym sosem Yakitori. Gotowe szaszłyki ułożyć na mocno rozgrzanym grillu, ponownie posmarować sosem - grillować przez około 3-4 minuty. Po tym czasie szaszłyki odwrócić na drugą stronę i jeszcze raz posmarować marynatą. Szaszłyki grillować, aż kurczak będzie gotowy, smarować często sosem Yakitori. Około 1/4 sosu powinno jeszcze zostać do polania szaszłyków po zdjęciu z grilla. Gotowe szaszłyki posypujemy posiekanym szczypiorkiem, kolendrą i sezamem. Do potrawy podajemy pozostały sos Yakitori. Miłego grillowania!
Przepisy Przekąski
Przekąski
Kalmary z grilla
Przekąski
Warzywno - grzybowe pierożki
Przekąski
Szparagi w cieście francuskim. Szybka i prosta przekąska
Przekąski
Smażona przekąska ziemniaczana
Kalmary z grilla
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 7
Warzywno - grzybowe pierożki
Moje pierogi warzywno - grzybowe, postanowiłam przygotować dla moich przyjaci...
Odsłon: 53