Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak marynować mięso na grilla?
- Jak zrobić marynatę majonezową do mięs?
- Jak zrobić marynatę ziołową do mięs?
- Jak zrobić marynatę słodko-kwaśną?
- Jak zrobić marynatę BBQ na grilla?
- Jak zrobić marynatę do mięs z grilla? (przepisy)
Marynaty to przetwory na bazie warzyw, owoców, ziół oraz przypraw, które stosowane są nie tylko do zmiękczania struktury mięsa, ale również do nadawania mu wyjątkowego charakteru. Jak długo marynować mięso z grilla i na jakie produkty postawić, aby twoje potrawy zachwycały smakiem i aromatem rodem z najlepszych restauracji BBQ?
Sprawdź także: Grill w najlepszym wydaniu - przepisy ze Smaker.pl
Jak długo marynować mięso z grilla, czyli wszystko o marynowaniu!
Zanim przejdziesz do przyrządzania marynat do swoich przekąsek, warto najpierw zapoznać się z najważniejszymi tajnikami marynowania. Jak długo marynować mięso z grilla, aby przeszło smakiem wszystkich składników użytych w miksturze? Jakich naczyń używać i na jakie składniki postawić?
Długość marynowania zależy od kucharza, jednak im więcej czasu dany składnik spędzi w zalewie, tym jego struktura będzie delikatniejsza, a smak bardziej wyrazisty. Pierwszym krokiem jest wybór głównej nuty smakowej. Zastanów się, czy chcesz, aby twój przysmak był słodki, słony, kwaśny czy ostry, a dopiero później zacznij dobierać poszczególne komponenty marynaty. Tutaj możesz spokojnie dać ponieść się fantazji, ponieważ możliwości są naprawdę liczne.
Marynowanie mięsa na grilla powinno odbywać się w szklanym lub ceramicznym naczyniu. Użycie produktów o kwaśnym pH może sprawić, że pożywienie wejdzie w niepożądaną reakcję z pojemnikami wykonanymi z metalu lub plastiku. Właśnie dlatego najlepiej stawiać na te wykonane z certyfikowanych materiałów.
Przed rozpoczęciem marynowania dokładnie umyj mięso i osusz je papierowym ręcznikiem. Pamiętaj o tym, aby nie przeprowadzać tego procesu w temperaturze pokojowej – po umieszczeniu mięsa w miksturze, włóż je do lodówki. Wybieraj świeże składniki i unikaj tych mrożonych, które często stają się twarde i suche, tracąc swój oryginalny charakter.
Poporcjuj mięso na kawałki o równej grubości i wielkości. Dopilnuj, aby każdy z nich był w całości pokryty marynatą. Najprostszym sposobem jest połączenie suchych mieszanek ziół i przypraw wraz z olejem, oliwą z oliwek lub olejem kokosowym. Wśród innych popularnych komponentów zalewy warto wymienić miód, ocet balsamiczny, musztardę, majonez, produkty nabiałowe, sos sojowy oraz tahini.
Jak długo marynować mięso z grilla? Wszystko zależy od wielkości kawałków oraz rodzaju mięsa – wieprzowina i wołowina, na przykład, potrzebują nawet 12-48 godzin marynowania. W przypadku drobiu, z kolei, czas ten jest o wiele krótszy.
Wybór dodatków powinien być podyktowany zdrowym rozsądkiem. Pamiętaj, że głównym komponentem jest samo mięso – zioła i przyprawy użyte do jego przygotowania nie mogą go zdominować, całkowicie zmieniając końcowy rezultat potrawy.
Zobacz: Pieczone skrzydełka z kurczaka z domowym BBQ
Najsmaczniejsze przepisy na marynatę do mięs z grilla
Jaką recepturę wybrać, aby zachwycić rodzinę i przyjaciół wyjątkowym smakiem serwowanych dań? Tradycjonaliści mogą trzymać się klasycznych połączeń, jednak my zachęcamy cię do kulinarnych eksperymentów! Nie masz pomysłu na marynatę do mięsnych potraw z grilla? W takim razie wypróbuj jeden z poniższych przepisów.
Marynata majonezowa
Marynata majonezowa to wyśmienita opcja dla zabieganych. Jest prosta do wykonania i składa się z podstawowych produktów, które z pewnością posiadasz w swojej lodówce. Połącz ze sobą majonez, olej, ketchup, musztardę, ulubione przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Nie jesteś fanem mocno octowego posmaku majonezu? Możesz śmiało dodać do niego jogurt grecki lub śmietanę, a nawet wymieszać te wszystkie składniki. Jakie przyprawy wybrać? My polecamy zioła prowansalskie, oregano, bazylię oraz suszone chili.
Lekko rozbij mięso, aby marynata mogła wniknąć w jego struktury, a następnie dokładnie nasmaruj je miksturą ze wszystkich stron. Następnie schowaj je do lodówki na co najmniej trzy godziny. Jeśli wybrałeś drób, przekąska będzie potrzebować tylko kilku minut na ruszcie, natomiast jeśli twój wybór padł na karkówkę – potrzymaj ją na grillu przez co najmniej 15-20 minut.
Marynata ziołowa
Marynata ziołowa niejedno ma imię. Jej finalny smak będzie zależeć od tego, na jakie połączenie ziół postawisz. Jesteś fanem włoskich smaków? Zmieszaj ze sobą czosnek, rozmaryn, kminek, imbir, kolendrę, biały i czarny pieprz oraz szałwię.
Entuzjaści azjatyckich klimatów mogą śmiało połączyć imbir, czosnek, suszone chili i trawę cytrynową. Innym rozwiązaniem jest miks suszonego koperku, czosnku, musztardy gruboziarnistej, kolendry, bazylii, tymianku oraz soli i pieprzu.
W przypadku tego wariantu zalewy możesz śmiało dać ponieść się fantazji. Bazę dla marynaty możesz stworzyć z majonezu i jogurtu, musztardy i miodu lub octu jabłkowego, tahini i oliwy z oliwek. Pokrój mięso na mniejsze kawałki i dokładnie wysmaruj wszystkie z nich przygotowaną mieszanką. Przekąska powinna spędzić kilka godzin w lodówce. Jakie warzywa uzupełnią smak tej marynaty do mięs z grilla? Spróbuj grillowanej marchewki, batatów, buraka lub ziemniaków.
Marynata słodko-kwaśna
Na liście tradycyjnych marynat do mięs z grilla nie może zabraknąć wersji słodko-kwaśnej. Po kilku godzinach w takiej mieszance wybrane mięso stanie się doskonałym uzupełnieniem grillowanej kukurydzy, ziemniaków, bakłażana oraz cukinii.
Jak przyrządzić marynatę słodko-kwaśną? Przeciśnij czosnek przez praskę, a następnie wzbogać go o musztardę, ocet, sos chili i sojowy, cukier, miód oraz pieprz i sól. Umyj dokładnie mięso, a następnie natrzyj je marynatą. Warto, aby czerwone mięso spędziło co najmniej cztery godziny w lodówce przed obróbką na grillu, natomiast drób – od dwóch do trzech.
Marynata BBQ
Marynata BBQ to wybór dedykowany miłośnikom mniej codziennych rozwiązań. Cechuje ją delikatny posmak palonej papryki, który przeplata się z nutami sosu sojowego, whisky i orzeszków ziemnych.
Brakuje ci pomysłu na interesującą marynatę do mięs z grilla? W takim razie zaopatrz się w dobrej jakości burbon lub whisky, sos sojowy, olej rzepakowy, masło orzechowe, słodką cebulę, czosnek, sól oraz pieprz cayenne. Mieszankę można z powodzeniem wzbogacić o ostrą papryczkę lub jej wędzoną kuzynkę.
Mięso w marynacie BBQ będzie dobrze współgrać z grillowanymi frytkami z batatów oraz sałatką na bazie czerwonej papryki, awokado, pomidorków koktajlowych, mieszanki sałat, czerwonej cebulki i orzeszków ziemnych.
1. Paprykowo-pomidorowa marynata do karkówki z grilla
Zobacz przepisMarynata do karkówki z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Marynata do kurczaka na grilla
Zobacz przepisMarynata do kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Wyśmienita marynata do karkówki z grilla
Zobacz przepisJaką marynatę zrobić do karkówki z grilla? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kurczak w marynacie ziołowej
Zobacz przepisKurczak z grilla w marynacie ziołowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Marynowane ćwiartki kurczaka na grill
Zobacz przepisMarynata do kurczaka z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Karkówka z grilla w pysznej marynacie
Zobacz przepisKarkówka z grilla w marynacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kurczak w marynacie cytrusowej
Zobacz przepisKurczak w marynacie cytrusowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Karkówka i podudzia z grilla w wyjątkowej marynacie
Zobacz przepisMarynata do mięsa z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Skrzydełka z grilla w marynacie słodko-kwaśnej
Zobacz przepisSkrzydełka z grilla w marynacie słodko-kwaśnej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »