Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 17-03-2022
Mocno zielone, szpinakowe naleśniki wypełnione farszem z białego sera, suszonych pomidorów oraz szpinaku baby to pyszna, prosta i szybka propozycja na obiad dla całej rodziny.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 274
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1370
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4259
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 274
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1370
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4259
Składniki
Szpinak miksujemy z mlekiem i wodą mineralną na jednolitą zieloną masę. Następnie wbijamy 2 jajka, dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło oraz sól. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia masy, a następnie odstawiamy ją na około 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem lub masłem przed pierwszą partią smażenia).
Twaróg miksujemy ze śmietanką na gładką masę. Szpinak smażymy na maśle do momentu odparowania nadmiaru wody. Na koniec smażenia dodajemy do niego rozgnieciony ząbek czosnku. Suszone pomidory odsączamy z namiaru oleju i kroimy je na mniejsze kawałki. Do masy serowej dodajemy szpinak oraz pomidory i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem*. Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy. * Farsz możemy dodatkowo dosolić, ale zwykle sól z suszonych pomidorów jest wystarczająca.
Przed podaniem warto podgrzać naleśniki w piekarniku lub delikatnie podsmażyć na maśle.